Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ήρθε ως Κοσοβάρος... φεύγει ως Αλβανός!


Ο Μπέσνικ Χάσι είναι ένας Αλβανός προπονητής γεννημένος στο Κόσοβο. Ή όχι; Μήπως χρειάζεται μια μικρή διόρθωση; Ας το δοκιμάσουμε και έτσι...
: Ο Μπέσνικ Χάσι είναι ένας Αλβανός προπονητής, που έγινε Κοσοβάρος για να μπορέσει να τον αποδεχτεί η «no politica» πλευρά του Σταδίου Καραϊσκάκη 




και από την προηγούμενη Κυριακή είχε γίνει και πάλι Αλβανός. Ως Αλβανός ήρθε, ως Αλβανός φεύγει και ενδιάμεσα είχε κατορθώσει για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα (σ.σ. ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ο Βίκτορ Σάντσεθ άντεξε λιγότερο) να γίνει Κοσοβάρος. Αυτή ήταν η ιστορία του στον Ολυμπιακό!


Ράφι για… παρέλαση!

Στη βιβλιοθήκη του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου ισχύει ο κανόνας του ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Έχει τις εξαιρέσεις του για να επιβεβαιώνεται, όμως σε γενικές γραμμές ισχύει. Υπάρχει το πάνω ράφι, υπάρχει το κάτω ράφι και υπάρχει και το ράφι που περίμενε ο Μπέσνικ Χάσι τον Ολυμπιακό. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ράφι με ημερομηνία λήξης ή ράφι… παρέλασης! Ο 45χρονος τεχνικός ήταν χωρίς ομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν απολύθηκε από τη Λέγκια. Ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι ετοιμαζόταν για επανεκκίνηση στην καριέρα του με την Κόρτραϊκ, όταν οι ερυθρόλευκοι ξέμειναν από… εναλλακτικές.


Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Στις 7 Μαΐου μαζί με το τελευταίο βεγγαλικό που έσκαγε στον ουρανό του Φαλήρου έκλεινε η σεζόν 2016-17 για τον Ολυμπιακό. Μια σεζόν με τέσσερις προπονητές από τον Ιούνιο ως την άνοιξη και τον Τάκη Λεμονή να μην φαντάζει ως η επιλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη για την επόμενη περίοδο. Ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους, ωστόσο ουδέποτε προκρινόταν ως κύρια λύση. Οι ερυθρόλευκοι πέρασαν ένα μήνα ψάχνοντας. Ονόματα παρέλασαν δεκάδες από τον Τύπο, ο Πέδρο Μάρτινς ήταν ο εκλεκτός, όμως οι πόρτες έκλειναν η μία μετά την άλλη στα μούτρα της ελληνικής ομάδας.

Μπήκε Ιούνιος, πλησίαζε η έναρξη της προετοιμασίας και ο Ολυμπιακός τίποτα… Αίφνης, το όνομα του Μπέσνικ Χάσι - ο οποίος αρχικά δεν βρισκόταν καν στην πρώτη δεκάδα – εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Δίπλα σε εκείνο του Αρμάντο Μάριο Οσίγιος, που αναλάμβανε χρέη τεχνικού διευθυντή στις 2 Ιουνίου. Οι ερυθρόλευκοι έμπαιναν στην τελική ευθεία και πράγματι, στις 8 Ιουνίου θα παρουσίαζαν τον καινούργιο τους προπονητή. Ο Γιάννης Βρέντζος αναλάμβανε να τον προλογίσει…

«Ο Μπέσνικ έχει τον πρωταθλητισμό στο αίμα του και ξέρει το τι σημαίνει πίεση. Ξέρει την διαδικασία των προκριματικών. Είναι πολύ σημαντικό να το έχεις κάνει και να το έχεις κάνει πετυχημένα. Επίσης την συνεισφορά του στις Ακαδημίες της Άντερλεχτ και σε παίκτες που είναι τώρα μεγάλα ταλέντα. Η επιλογή του Χάσι ήταν αποτέλεσμα θετικών εισηγήσεων όλων των εμπλεκόμενων μετά από σειρά επαφών που είχαμε και μαζί του και αφού συζητήσαμε όλα τα δεδομένα και το πλάνο και τον προγραμματισμό. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο θέμα του προπονητή στην ομάδα. Η ιστορία λέει πως πάντα τα τελευταία χρόνια είχαμε προπονητές από κορυφαίο επίπεδο και που τώρα είναι στην ελίτ».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακού ήξερε. Ο κόσμος του Ολυμπιακού ήξερε. Διάολε, ακόμα και ο ίδιος ο Μπέσνικ Χάσι ήξερε. «Ο Ολυμπιακός με επέλεξε διότι έχω εμπειρία στα προκριματικά και ως παίκτης και ως προπονητής. Η φιλοσοφία μου είναι επιθετική, ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Υπάρχει θέληση από όλους να συμπληρωθεί το ρόστερ όσο γίνεται νωρίτερα, για να είμαστε έτοιμοι για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς στις 26 Ιουλίου».

Θυμίζει λίγο την περίπτωση του Τιμούρ Κετσπάγια επί Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά χωρίς το φιλικό με τον Εργοτέλη! Μια αποστολή αυτοκτονίας, δηλαδή, με τη διοίκηση του Ολυμπιακού να κρατάει διπλό μηχανισμό, έτοιμο να τον πυροδοτήσει: Αφενός αν ο αποτύγχανε ο Χάσι στα προκριματικά θα απολυόταν κι αφετέρου αν προκρινόταν θα έκανε τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκε και θα… μετρούσε αντίστροφα. Ήταν αναλώσιμος, το γνώριζε, το ένιωθε και το χειρότερο ̇άφηνε και τους γύρω του να το καταλάβουν. Αλλά αυτό θα το αναλύσουμε πιο κάτω.


Ο Σάββας, η Παρτιζάν και το… Κόσοβο!

Στις 8 Ιουνίου, ημερομηνία παρουσίασης του Μπέσνικ Χάσι από τον Ολυμπιακό, η ομάδα μπάσκετ των ερυθρολεύκων έπαιζε στο ΟΑΚΑ τον τέταρτο τελικό της Α1. Στις 11 του μήνα υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό για τον πέμπτο και τελευταία και αποφασιστικό ματς. Στα πέριξ του γηπέδου ένα πανό θα αναρτηθεί και θα προκαλέσει εντύπωση. «Kosovo is Serbia», αναγράφει και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Το πρώτο πρόβλημα για τους οπαδούς των ερυθρολεύκων ήταν η καταγωγή του προπονητή τους και το ματς στο ΣΕΦ δεν ήταν η πρώτη φορά που θα το εκδήλωναν.


Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Πριν καν ανακοινωθεί ο Αλβανός και μόλις άρχισε το όνομά του να παίζει πιο δυνατά στις εφημερίδες, το μήνυμα είχε σταλεί μέσω της εκπομπής των οργανωμένων οπαδών. «Πού πάμε να μπλέξουμε», αναρωτιόταν δημοσίως ο Τάκης Τσουκαλάς και καλούσε τη διοίκηση να το ξανασκεφτεί. Η διοίκηση, όμως, είχε κάνει πίσω ένα χρόνο πριν στην περίπτωση του Μαρίνου Ουζουνίδη και δεν θα έκανε ξανά. Ο Μπέσνικ Χάσι προσλήφθηκε και παρότι το Αλβανός-Κοσοβάρος έδινε σταδιακά τη θέση του το σκέτο Κοσοβάρος, το χάπι δεν χρυσώθηκε αρκετά. Ήταν, ξεκάθαρο, ένα φτηνό γκλίτερ που θα έφευγε στην πρώτη αποτυχία.

Κόντρα στα προγνωστικά του κόσμου και δικαιώνοντας όσους πίστευαν ότι ο Χάσι είναι κανονικός προπονητής, η αποτυχία άργησε να έρθει. Ο 45χρονος τεχνικός πιστώθηκε μια από τις πιο πετυχημένες μεταγραφές που έγιναν φέτος στην Ελλάδα, εκείνη του Οτζίτζα Οφόε, ενώ επέμεινε και για την περίπτωση του Γκιγιόμ Ζιλέ. Η κερκίδα αποφάσισε να κάνει υπομονή, το πανό μπήκε σε κάποιο συρτάρι και προείχε η πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Στα προκριματικά, ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος. Όπως όριζε ο στόχος του και όπως, φυσιολογικά, προσαρμόστηκε η προετοιμασία του.

Οι επίσημες υποχρεώσεις ξεκίνησαν με διθυράμβους. Ο Ολυμπιακός περνάει επιβλητικά από το Βελιγράδι και το 1-3 θέτει τις βάσεις πρόκρισης. Ο Σάββας Θεοδωρίδης σε ένα από τα… λιτά του διαγγέλματα, αποθεώνει τον τεχνικό του Ολυμπιακού. «Για τον Ολυμπιακό, έχω να πω για τον προπονητή του, είναι πολύ μεγάλος», θα πει μεταξύ άλλων μετά το ματς και θα ακολουθήσει η ισοπαλία-πρόκριση στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Πρώτος στόχος επετεύχθη, ώρα για τον δεύτερο στόχο. Επόμενος αντίπαλος είναι η Ριέκα και οι ερυθρόλευκοι με νίκη-ανατροπή στο Φάληρο και με διπλό στην Κροατία παίρνουν την πρόκριση.


Η πανηγυρική φωτογραφία του Μπέσνικ Χάσι γίνεται viral και ο Κοσοβάρος τεχνικός χαίρει, πλέον, πλήρους εκτίμησης και αποδοχής από τον δημοσιογραφικό κόσμο. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού – και να ήθελαν – δε θα μπορούσαν τώρα να εγείρουν αντιρρήσεις, πολύ περισσότερο δε να εμφανίσουν το πανό.


Χάσι… τη μπάλα!

Το δις εξαμαρτείν δεν είναι δείγμα ανδρός σοφού και κυρίως δεν πρέπει να είναι δείγμα προπονητή σοφού. Τα πράγματα για τον Ολυμπιακό και τον Μπέσνικ Χάσι κυλούσαν καλά. Νίκη στην πρεμιέρα επί της Λάρισας, μια ισοπαλία στην Ξάνθη που χρεώθηκε (σ.σ. καλώς ή κακώς δεν το κρίνουμε εδώ) στη διαιτησία και η πρεμιέρα του Champions League απέναντι στη Σπόρτιγκ να κρατάει τον κόσμο των ερυθρολεύκων σε ανυπομονησία. Εκεί, ο τεχνικός των ερυθρολεύκων δείχνει να αφήνει στην άκρη την πετυχημένη συνταγή των προκριματικών και προχωράει σε μια παράτολμη κίνηση.

Η σύνθεση που παρατάσσει είναι υπερβολικά επιθετικογενής και αφελής, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να χάσει τη μπάλα. Το ανέκδοτο της… μίνι ανατροπής από 0-3 σε 2-3 δεν φτάνει για να καλύψει τα λάθη του Χάσι, ο οποίος θα επαναλάβει το λάθος που είχε κάνει και όντας προπονητής της Λέγκια Βαρσοβίας, σε ματς απέναντι στη Ντόρτμουντ. Μετά το ματς με τους Πορτογάλους θα παραδεχτεί ότι θα ήθελε να κάνει έξι-εφτά αλλαγές στο ημίχρονο, αλλά δεν θα αποδεχτεί την ευθύνη για την αρχική έμπνευση. Η αλήθεια είναι πως νιώθει αναλώσιμος, αντιλαμβάνεται ότι θα είναι το εξιλαστήριο θύμα και λειτουργεί υπό καθεστώς ανασφάλειας και πίεσης.

Οι δηλώσεις του σε βελγικό μέσο στις αρχές Σεπτεμβρίου θα μαρτυρήσουν έναν προπονητή που αισθάνεται ότι έχει ημερομηνία λήξης και αν δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, πώς περιμένεις να σε σεβαστούν οι παίκτες; «Έκανα ό,τι περίμεναν από μένα, αλλά δεν ξέρω που θα είμαι σε δύο εβδομάδες. Οι κόρες μου πηγαίνουν σε σχολείο στο Βέλγιο. Δεν θα κάνω πάλι το ίδιο λάθος που έκανα όταν ήμουν στην Λέγκια, όταν πήρα μαζί μου την οικογένειά μου. Ήξερα τι ξεκινούσα όταν υπέγραφα στον Ολυμπιακό, αλλά ήμουν χαρούμενος με την προοπτική. Για να είμαι ειλικρινής, όταν υπέγραφα, δεν ήξερα αν ήμουν άξιος να είμαι προπονητής του Ολυμπιακού. Κανείς δεν ήταν χαρούμενος με την πρόσληψή μου εδώ. Πρέπει να κερδίσω το επόμενο ματς για να συνεχίσω να πείθω τους ανθρώπους».

Το επόμενο ματς δεν το κέρδισε. Ούτε το παρεπόμενο, ούτε το μεθεπόμενο και σε εκείνο που κέρδισε (του κυπέλλου απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης), το πανό είχε εμφανιστεί στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Χθες, ο Μπέσνικ Χάσι έχασε ένα ακόμα ματς. Αλλά το παιχνίδι το είχε χάσει από καιρό…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs