Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

H Bρετανία στέλνει 12 εκατ. λίρες και ένα πολεμικό πλοίο στην Καραϊβική


Η Βρετανία αποδέσμευσε ποσό 12 εκατομμυρίων στερλινών -περίπου 13 εκατ. Ευρώ, και στέλνει ένα πλοίο του...
Πολεμικού Ναυτικού για να βοηθήσει τα νησιά που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ίρμα στην Καραϊβική, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.





"Ανησυχούμε γενικότερα και ιδίως για τα υπερπόντια εδάφη μας" είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν, μιλώντας στο κοινοβούλιο. "Αποδεσμεύουμε άμεσα 12 εκατομμύρια λίρες, που θα είναι διαθέσιμες μέσω του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης, για την ανοικοδόμηση σε περίπτωση καταστροφής", πρόσθεσε.

Το υπουργείο βρίσκεται "σε κατάσταση εγρήγορσης" και κάνει "ό,τι είναι δυνατόν" για να παράσχει βοήθεια στα θύματα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Ντάνκαν, έχουν αναφερθεί εννέα νεκροί.

Το πολεμικό πλοίο RFA Mounts Bay, που βρίσκεται στη ζώνη της Καραϊβικής, αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα στα βρετανικά νησιά που έχουν πληγεί. Επίσης, αεροσκάφη είναι έτοιμα να απογειωθούν ανά πάσα στιγμή για να μεταφέρουν βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

Στην Ανγκουίλα, ένα νησί με πληθυσμό 13.500 ανθρώπους, αναφέρονται πολύ σοβαρές ζημιές, ακόμη και "κρίσιμης σημασίας σε ορισμένα σημεία". Το λιμάνι και το αεροδρόμιο παραμένουν κλειστά. Από τη μανία της Ίρμας δεν γλίτωσαν ούτε οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί "σοβαρές" ζημιές.

"Θα προχωρήσουμε κατεπειγόντως στην εκτίμηση των αναγκών των κοινοτήτων για να δούμε τι μπορεί να γίνει όσον αφορά την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια" ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Καραϊβική. "Συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, μαζί και με τους Ολλανδούς (σ.σ. το νησί 'Αγιος Μαρτίνος ανήκει εξ ημισείας στη Γαλλία και την Ολλανδία) για να εκτιμήσουν τις ζημιές και να συντονίσουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας", είπε ένας εκπρόσωπός της.

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε γνωστό ότι το ιδιωτικό νησί του, το Νέκερ, στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, έχουν υποστεί "σημαντικές ζημιές". Διευκρίνισε όμως ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, που αποφάσισαν να μείνουν στο νησί και να περιμένουν κλεισμένοι σε ένα κελάρι κάτω από το σπίτι να περάσει η Ίρμα, είναι όλοι σώοι και ασφαλείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs