Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η selfie ενός μακάκου έκανε το γύρο του διαδικτύου και το δικαστήριο αποφάσισε σε ποιον ανήκει (φωτό)


Μια περίεργη δικαστική διαμάχη ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια μεταξύ ενός Βρετανού φωτογράφου ...
και ενός μακάκου της Ινδονησίας για τα δικαιώματα της selfie του ζώου.

Όλα ξεκίνησαν το 2011 στο νησί Κελέβη της Ινδονησίας, όταν ένας μαύρος μακάκος, ο Ναρούτο, άρπαξε τη φωτογραφική μηχανή του Ντέιβιντ Σλέιτερ και τράβηξε μία από τις διασημότερες σέλφι στην ιστορία!

Το πρόσωπο του πιθήκου, με τα μεγάλα πορτοκαλί μάτια και το ανοιχτό στόμα, που φαίνεται σαν να χαμογελάει, έκανε αίσθηση, όταν ο Βρετανός φωτογράφος (αφού κατάφερε να ανακτήσει τη φωτογραφική μηχανή του) δημοσίευσε την επίμαχη φωτογραφία σε ένα βιβλίο του.

Όμως, η PETA, που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Σλέιτερ, υποστηρίζοντας ότι ο Ναρούτο ήταν εκείνος που τράβηξε τη φωτογραφία και, επομένως, τα πνευματικά δικαιώματα του ανήκουν.

Ο φωτογράφος από την πλευρά του υποστήριζε ότι είναι ο νόμιμος κάτοχος των δικαιωμάτων, επειδή εκείνος τοποθέτησε τη μηχανή και είχε απομακρυνθεί μόνο για λίγα λεπτά, όταν αντιλήφθηκε ότι ο μακάκος του την πήρε και πάτησε το κουμπί, για να τραβήξει τη σέλφι του.

Σύμφωνα με την PETA, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ο Σλέιτερ δέχτηκε να δωρίσει το 25% όλων των μελλοντικών εσόδων του από τη χρήση ή την πώληση των σέλφι του Ναρούτο σε οργανώσεις που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον των μακάκων της Ινδονησίας.

«Ο Ναρούτο και η περίφημη "σέλφι του πιθήκου", που σαφέστατα τράβηξε ο ίδιος, δείχνουν ότι ο ίδιος και οι άλλοι μακάκοι είναι νοήμονα, σκεπτόμενα, περίπλοκα όντα που τους αξίζει να είναι νόμιμοι κάτοχοι της πνευματικής ιδιοκτησίας τους και να έχουν τα δικαιώματα» τόνισε η οργάνωση σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο μπλογκ της.Google+ Followers