Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ενοχλημένη διάψευση από Κονιόρδου δημοσιεύματος των Times για τα Μάρμαρα


Την ιδιαιτέρως ενοχλημένη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου προκάλεσε δημοσίευμα των Times (18/9) όπου σε «αποκλειστική» συνέντευξή της...
στη δημοσιογράφο, Ανθή Καρασσάβα, η υπουργός Πολιτισμού φερόταν να λέει ότι η χώρα μας δεν εξαιρεί την πιθανότητα να κινηθεί δικαστικά εναντίον για να αποκτήσει ξανά τα Παρθενώνεια Μάρμαρα.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει την πάγια θέση της για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εστάλη το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την οποία η Λυδία Κονιόρδου διαψεύδει - και μάλιστα εμφατικά - το δημοσίευμα της Ανθής Καρασσάβα στους Times του Λονδίνου με τίτλο «Η Ελλάδα απειλεί να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να ανακτήσει τα «κλεμμένα» Ελγίνεια Μάρμαρα».

«Η Υπουργός όχι μόνο δεν είπε ή υπονόησε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως επισήμανε ότι «Η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού όσο και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών», προσθέτοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή η χώρα επιφυλάσσεται του δικαιώματος που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο να κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει την επιστροφή ενός εμβληματικού πολιτιστικού της αγαθού, το οποίο νόμιμα της ανήκει όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όποτε, όταν και εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Η παραποίηση των δηλώσεων της Υπουργού Πολιτισμού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και η παρουσίαση του όλου θέματος με τρόπο που να δείχνει, παραπλανητικά, την επιλογή της δικαστικής οδού ως ειλημμένης απόφασης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στο δελτίο Τύπου παρατίθεται η ερώτηση και η ακριβής απάντηση της κας Κονιόρδου, σε μετάφραση.

Ερ.: Two hundred years have elapsed since the Parthenon was stripped of its frieze. Where does the repatriation campaign stand at present? Is Athens stepping up efforts to bring a case before international justice? Is it considering other options? Is the government still working with Geoffrey Robertson and Amal Clooney in examining legal options?

ΑΠ.: Greece is determined to break the deadlock caused by the continuous refusal by the British Government to return the Parthenon Sculptures to their country of origin and, to this end, the issue of the reunification of the Parthenon Sculptures is constantly kept high in its agenda. 

Greece is at this stage pursuing the strategy of using both diplomatic channels and alternative means of dispute resolution, without however having excluded for the future any possible use of judicial means. 

Ε: Έχουν παρέλθει 200 χρόνια από τη στιγμή που τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Πώς προχωράει αυτή αυτή τη στιγμή το αίτημα επαναπατρισμού τους; Η Αθήνα επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να φέρει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων την υπόθεση; Εξετάζει άλλες λύσεις; Η κυβέρνηση συνεργάζεται ακόμα με τον κ. Τζέφρι Ρόμπερτσον και την κα Αμάλ Κλούνεϊ στην εξέταση νομικών λύσεων;

ΑΠ.: H Ελλάδα είναι αποφασισμένη να σπάσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνηση να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους και για τον λόγο αυτό, το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών παραμένει διαρκώς ψηλά στην ατζέντα μας,

Η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού όσο και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείουμε την πιθανότητα χρήσης δικαστικών μέσων στο μέλλον».


Η Κονιόρδου έχει διαψεύσει και τον Independent

Να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η υπουργός Πολιτισμού διαψεύδει δημοσίευμα εφημερίδα του διεθνούς τύπου. Τον Μάρτιο του 2017 είχε διαψεύσει τον Independent ότι η Ελλάδα ζητεί την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, στοχεύοντας στην καταπολέμηση της ανόδου του φασισμού στην Ευρώπη,, το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. 

Σημειώνουμε τέλος ότι η δικαστική οδός εξεταζόταν ως πιθανή από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που είχε καλέσει στη χώρα μας το δικηγορικό γραφείο του Τζόφρεϊ Ρόμπερτσον - με το οποίο συνεργάζεται η Αμάλ Κλούνεϊ - για συμβουλές.

Google+ Followers