Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Έρχεται νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει τέλος στις άνομες πρακτικές της Uber- Υποστήριξη από ΣΑΤΑ


Προ των πυλών βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, που επιχειρεί να θέσει τέλος στο ...
γκρίζο νομοθετικό πλαίσιο που χρησιμοποιούν διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές, τύπου Uber· επιβάλλοντας κανόνες, για τη διασφάλιση του τομέα των «ταξί».




Τις νέες ρυθμίσεις είχε παρουσιάσει ανεπίσημα στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, υποστηρίζοντας πλήρως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Το σχέδιο που έχει πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου από τον Ιούλιο, στόχος είναι να πάει προς ψήφιση στην βουλή, τις επόμενες εβδομάδες.

Βάσει του νόμου, οι προτεινόμενες διατάξεις αυξάνουν το όριο ηλικίας κατά επτά χρόνια, έως το 2022 από 15 έτη που ισχύει σήμερα. Επίσης ορίζουν σε 14 άδειες το πλαφόν για την συγκέντρωση αδειών που σήμερα είναι σχεδόν ανεξέλεγκτο.

Σχετικά με την Uber, το σχέδιο νόμου προβλέπει την συνεργασία μόνο με επαγγελματίες Ταξί και όχι ιδιώτες (εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και τουριστικά γραφεία) και θέτει ως βασική προϋπόθεση την σύναψη τριετών συμβάσεων με τους οδηγούς.

Η εφαρμογή της Uber έχει ανάψει τα αίματα παγκοσμίως καθώς πλήττει ευθέως το έργο των παραδοσιακών ταξί με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους.

Οι επαγγελματίες του κλάδου υπολογίζουν ότι το 20% έως 30% του μεριδίου τους χάνεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες υποστήριξης μεταφοράς επιβατών αλλά και από τον τουριστικό κλάδο που μισθώνει οχήματα με οδηγό, υποκαθιστώντας μεγάλο κομμάτι της δουλειάς των παραδοσιακών ταξί. Εάν κανείς υπολογίσει ότι επιπλέον 30% έως 40% έχει απολεστεί λόγω κρίσης, το μερίδιο της πίτας για τους οδηγούς έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα. Αυτό εξηγεί και τους λόγους που οι οδηγοί ταξί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις συνεργασίας για να επιβιώσουν στην αγορά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs