Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού: «Με πούλησαν στα 13 μου για τέταρτη σύζυγο ενός 50χρονου»


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, αφιέρωμα στο Μπενίν, χώρα της δυτικής Αφρικής, έκανε η Le Monde, όπου ένα κορίτσι στα...
έξι παντρεύεται πριν τα 15 χρόνια, παρά την ισχύουσα νομοθεσία.




Στην κοινότητα Sô-Ava, στις όχθες της λίμνης Nokoué, στα νότια του Μπενίν, ο εφιάλτης της Οντίλ ξεκίνησε πριν τα 13 της.

«Ενα πρωί, μόλις ξύπνησα, η μητέρα μου με έστειλε να πάρω νερό σε ένα διπλανό σπίτι. Εκεί τέσσερις άνδρες με έκλεψαν και με οδήγησαν σε ένα μικρό δωμάτιο. Ενας άλλος άντρας, περίπου 50 ετών, μπήκε στο δωμάτιο, ήταν γνωστός των γονιών μου. Με πληροφόρησε ότι στο εξής θα ήμουν η τέταρτη σύζυγός του».


Θύμα σεξουαλικής κακομεταχείρισης, η Οντίλ κατόρθωσε να ξεφύγει.

«Του αντιστεκόμουν και με έδερνε ή με έκλεινε σε ένα δωμάτιο. Ενα πρωί ανέβηκα στο παράθυρο του μπάνιου και πήδηξα στη λίμνη. Σώθηκα γιατί περνούσε μια βάρκα. Οι επιβαίνοντας κατάλαβαν ότι πνιγόμουν στο νερό».

Από το 2012, η 11η Οκτωβρίου έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού από τα Ηνωμένα Εθνη. Φέτος η ημέρα είναι επικεντρωμένη «στα εκατομμύρια κορίτσια που ζουν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

Οπως η Οντίλ, ένα κορίτσι στα έξι παντρεύεται πριν τα 15 χρόνια στο Μπενίν και τρία κορίτσια στα δέκα πριν τα 18 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της Unicef που δημοσιεύτηκε το 2015. Τα κορίτσια παντρεύονται δια της βίας από τους γονείς τους ή τους συγγενείς τους, πριν να ωριμάσουν συναισθηματικά ή σωματικά, για να γίνουν σύζυγοι και μητέρες.

Μετά τον γάμο υφίστανται συνήθως σεξουαλική βία, σωματική και ψυχολογική, χωρίς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη ή στην σεξουαλική προστασία, και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα AIDS ή άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.


Η Jeanne, η οποία αναγκάστηκε να παντρευτεί σε ηλικία 11 ετών, δηλώνει:

«Με βίαζε τόσο βίαια που συχνά κατουρούσα αίμα. Με περιέθαλψαν αδελφές καλόγριες και έτσι έμαθα ότι είχα AIDS».

Στο Μπενίν υπάρχουν δύο είδη γάμων για παιδιά. Ο πρώτος είναι ο καθιερωμένος και γίνεται για να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ οικογενειών. Ο δεύτερος γίνεται για οικονομικούς λόγους και προκαλείται εξαιτίας της φτώχειας των κατοίκων. Ο αναγκαστικός γάμος είναι σχεδόν επιβεβλημένος στις αγροτικές περιοχές της χώρας.


Στην κοινότητα Sô-Ava, για παράδειγμα, ο αναγκαστικός γάμος είναι η τρέχουσα πρακτική και οι οικογένειες τον προτιμούν για να επιβιώσουν.

«Ο πατέρας μας δεν είχε αρκετά χρήματα για να μας μεγαλώσει. Αποφάσισε λοιπόν να μας πουλήσει», εξηγεί η Σεσίλ. Οπως και η Οντίλ πουλήθηκε έναντι δύο φιαλών λικέρ και 5.000 φράγκων CFA (7,60 ευρώ).

Πέρα από τα δράματα που κρύβει, ο αναγκαστικός γάμος των παιδιών έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του Μπενίν, γιατί τα κορίτσια διακόπτουν το σχολείο. Μόνο το 51% των κοριτσιών στο Μπενίν τελειώνουν το δημοτικό στις πόλεις, το 19% των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την Unesco.

Η κυβέρνηση γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί και τον Δεκέμβριο του 2015 πέρασε νόμο για την προστασία των παιδιών που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. «Οι γονείς που παντρεύουν τα παιδιά τους πριν τα 18 χρόνια κινδυνεύουν με φυλάκιση τριών ως δέκα χρόνια και πρόστιμο 100 000- 500 000 φράγκα CFA [150-760 ευρώ] ». Ωστόσο, στο Sô-Ava, το κέντρο κοινωνικής προστασίας εξακολουθεί να δέχεται κατά μέσο όρο δύο κορίτσια το μήνα, θύματα του παιδικού γάμου.

Για να εξαλείψει το φαινόμενο, το Μπενίν ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου 2017, σε συνεργασία με την Unicef, μια καμπάνια με τίτλο «Ανοχή μηδέν» ώστε να σπάσει η κουλτούρα της σιωπής, να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για την σεξουαλική βία στα παιδιά και για να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό περιβάλλον για όλα τα παιδιά.

Οι πρέσβειρες Καλής Θέλησης της UNICEF, Angélique Kidjo και Zeynab Abib, καθώς και επτά άλλοι καλλιτέχνες λένε ΟΧΙ στον γάμο των παιδιών στο Μπενίν, με ένα τραγούδι:

«Ενα κορίτσι είναι ακόμη ένα παιδί/ Δεν μπορεί να είναι μητέρα ή σύζυγος/ Ας την αφήσουμε να μεγαλώσει και να ζήσει μια ήρεμη ζωή/ Ας πούμε ΟΧΙ στον γάμο των παιδιών», τραγουδούν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs