Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Σοκαριστικό: 20.000 ανήλικα κορίτσια παντρεύονται κάθε ημέρα, σε όλο τον κόσμο


Οι αριθμοί σοκάρουν: κάθε ημέρα, σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 20.000 παιδιά παντρεύονται, πριν καν ενηλικιωθούν, παράνομα...




Ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας και της οργάνωσης Save the Children αποκαλύπτει ότι στις χώρες όπου η νομοθεσία απαγορεύει τους γάμους ανηλίκων, 7,5 εκατ. κορίτσια παντρεύονται κάθε χρόνο πριν φτάσουν στην ηλικία που επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα στα τρία κορίτσια θα παντρευτεί πριν φτάσει τα 18 του.

Τις περισσότερες φορές, οι ανήλικες νύφες εγκαταλείπουν το σχολείο εξαιτίας των υποχρεώσεών τους στο σπίτι, λόγω εγκυμοσύνης ή έπειτα από την πίεση της κοινωνίας. Μάλιστα, κάποιες κυβερνήσεις, όπως εκείνη της Τανζανίας, δεν επιτρέπουν σε παντρεμένα κορίτσια, ή εγκύους, να πηγαίνουν στο σχολείο.

Αν και τα στοιχεία παραμένουν δραματικά, τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει κάποια πρόοδος. Από τις 112 χώρες της ανάλυσης, συνολικά 10- ανάμεσά τους η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και η Ζιμπάμπουε- άλλαξαν τη νομοθεσία για τους γάμους ανηλίκων, είτε ανεβάζοντας το όριο ηλικίας, είτε περιορίζοντας τις εξαιρέσεις για αυτό, σε περιπτώσεις που υπάρχει γονική ή δικαστική συγκατάθεση.

Ομως, σημειώνει ο Guardian, στο Μπαγκλαντές- χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γάμων ανηλίκων στον κόσμο- το σχετικό κατώτατο όριο ηλικίας έπεσε κι άλλο. Τα δύο τρίτα των γάμων ανηλίκων γίνονται σε χώρες στις οποίες απαγορεύονται, κάτι που δείχνει ότι η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.

«Δεν πρόκειται να δούμε έναν κόσμο στον οποίο τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να πετύχουν τη ζωή, αν δεν εξαλείψουμε τους γάμους παιδιών. Οταν ένα κορίτσι παντρεύεται πολύ μικρό, επικρατεί ο ρόλος της ως σύζυγος και μητέρα. Είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψει το σχολείο, να μείνει έγκυος και να υποστεί κακοποίηση», τόνισε η Κίρστι ΜακΝιλ του Save the Children.

Google+ Followers

Συνεργαζόμενα Blogs