Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Υδατάνθρακες: 5 μύθοι που σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος


Έχουν θέση οι υδατάνθρακες σε μία διατροφή για απώλεια βάρους;

Αν ακολουθείτε κάποια από τις πολλές δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες...
, οι οποίες αποτελούν ακόμη μία διατροφική μανία των τελευταίων ετών, τότε σίγουρα όχι.




Η αλήθεια όμως είναι ότι γύρω από τους υδατάνθρακες επικρατεί σύγχυση. Η σωστή διατροφή για απώλεια βάρους πρέπει να τηρεί ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά. Με άλλα λόγια χρειάζεστε τόσο τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, όσο και τους υδατάνθρακες.

Δείτε 5 κοινούς μύθους που αφορούν τους υδατάνθρακες:


Μύθος #1: Οι υδατάνθρακες προκαλούν αύξηση βάρους

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι αν κόψετε τους υδατάνθρακες, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να χάσετε βάρος, επειδή κόβετε ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων. Στην πραγματικότητα όμως, η μείωση που βλέπετε στη ζυγαριά, δεν είναι παρά απώλεια υγρών. Μακροπρόθεσμα, οι δίαιτες με λίγους ή χωρίς υδατάνθρακες, δεν είναι πιο αποτελεσματικές από μια ισορροπημένη διατροφή. Το πρόβλημα με τους υδατάνθρακες είναι ότι συχνά δεν γνωρίζουμε την ποσότητα που μπορούμε να φάμε για να μην πάρουμε βάρος. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 130-150 γραμμάρια την ημέρα. Μία φέτα ψωμιού αντιστοιχεί σε 15 έως 28 γραμμάρια. 

Είναι χρήσιμο να καταναλώνετε τους υδατάνθρακες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αποτελούν σταθερή πηγή ενέργειας. Αντί για παράδειγμα να πιείτε ένα ρόφημα με ζάχαρη που περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, να τρώτε μία μερίδα σε κάθε γεύμα: δύο φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως, ένα φλιτζάνι δημητριακών ή αμυλούχα λαχανικά ή ένα φλιτζάνι φρούτων.

Ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι στους συνδυασμούς τροφών. Οι υδατάνθρακες έχουν άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, αλλά προσθέτοντας και άλλες τροφές στο γεύμα, το σάκχαρο διατηρείται σταθερό. Το πιάτο σας πρέπει να αποτελείται κατά το ήμισυ από μη αμυλούχα λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότα, πιπεριές, μανιτάρια, σπανάκι), κατά ένα τέταρτο από πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, πουλερικά) και κατά ένα τέταρτο από αμυλούχους υδατάνθρακες. Εάν δεν συνδυάζετε τους υδατάνθρακες με λιπαρά ή πρωτεΐνες, δεν θα νιώθετε πλήρεις.


Μύθος #2: Φταίνε το ψωμί και τα ζυμαρικά

Το ψωμί και τα ζυμαρικά δεν είναι εχθροί. Οι στόχοι σας μπορεί να μην επιτυγχάνονται επειδή τρώτε μεγάλες μερίδες ή επειδή επιλέγετε το λάθος είδος. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά, έχει περίπου 45 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αν όμως φάτε σε ένα εστιατόριο ζυμαρικά και σκορδόψωμο, θα πάρετε τουλάχιστον 75 γραμμάρια υδατανθράκων.

Τι πρέπει να προσέχετε:

- Όταν τρώτε έξω, ζητήστε από τον σερβιτόρο να σας πακετάρει τη μισή μερίδα για το σπίτι, ώστε να μην την έχετε στο οπτικό σας πεδίο και «αναγκαστείτε» να την καταναλώσετε.

- Εάν τα ζυμαρικά ή το ρύζι είναι το βασικό σας πιάτο, μη φάτε ψωμί, αλλά συνοδέψτε τα με πράσινη σαλάτα.

- Να προτιμάτε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, που έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

- Όταν αγοράζετε ψωμί, επιλέγετε κάποιο με τουλάχιστον 3 –ιδανικά 5- γραμμάρια φυτικών ινών ανά φέτα.


Μύθος #3: Όλοι οι υδατάνθρακες είναι ίδιοι

Όχι, δεν είναι ίδιοι όλοι οι υδατάνθρακες, καθώς ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες διασπώνται σε σάκχαρα με αργότερο ή ταχύτερο ρυθμό. Προσπαθήστε να τρώτε το σωστό είδος υδατανθράκων, περιορίζοντας τα επεξεργασμένα προϊόντα ζύμης, τα ροφήματα με ζάχαρη και τα αναψυκτικά που περιέχουν πολλές κενές θερμίδες. Αντ’ αυτών να επιλέγετε ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, κινόα, αμυλώδη λαχανικά (πατάτες, γλυκοπατάτες, σκουός, καλαμπόκι) και όσπρια. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, που αποτρέπουν τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και προλαμβάνουν τις λιγούρες.


Μύθος #4: Οι υδατάνθρακες προκαλούν φούσκωμα

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και αέρια, αλλά η κατάσταση αυτή αφορά λίγους ανθρώπους. Αν έχετε συχνά φούσκωμα, είναι πιθανό να πάσχετε από δυσανεξία σε κάποιες τροφές (όπως τα γαλακτοκομικά λόγω της λακτόζης) ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Είναι επίσης καλό να αποφεύγετε τροφές που γενικά προκαλούν φούσκωμα, όπως τα όσπρια και ειδικά τα φασόλια, τα τεχνητά γλυκαντικά και οι μπάρες.

Η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) προκαλεί εξάνθημα, κνησμό, εμετό και χρόνια διάρροια. Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από δυσανεξία στη γλουτένη του σιταριού, δηλαδή κάθε φορά που τρώτε ζυμαρικά ή ψωμί, αισθάνεστε φούσκωμα και αδιαθεσία, σταματήστε αυτές τις τροφές για 4-6 εβδομάδες. Αν σταματήσουν και τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε ένα γιατρό για να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας.


Μύθος #5: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πιο υγιεινές

Μία διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητα υγιεινή. Οι υδατάνθρακες είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για το σώμα σας. Αν δεν έχετε αρκετή ενέργεια, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε ατονία και σύγχυση, σημάδια ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι χαμηλά. Οι υγιεινές πηγές υδατανθράκων περιέχουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φολικό οξύ

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, αντί να κόψετε όλους τους υδατάνθρακες, μειώστε τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs