Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Αποζημίωση 600.000 δολαρίων θα λάβει ο Eminem από το Εθνικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας


Ένα πολιτικό κόμμα της Νέας Ζηλανδίας πρόκειται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 412.000 δολαρίων (600.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας)...
στον Eminem, ύστερα από μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που κατέθεσε ο αμερικανός ράπερ. 




Το Εθνικό Κόμμα χρησιμοποίησε ένα κομμάτι, που είχε παρόμοια μελωδία και ρυθμό με το «Lose Yourself» του Eminem, σε μία προεκλογική του διαφήμιση. Το τραγούδι, με τίτλο «Eminem-esque», είχε μόνο ελάχιστες διαφορές από το πρωτότυπο, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου. 

Η δισκογραφική εταιρία «Eight Mile Style» είχε κινηθεί νομικά αφότου το Εθνικό Κόμμα χρησιμοποίησε μία εκδοχή του τραγουδιού, που δεν είχε νόμιμη άδεια, στην προεκλογική εκστρατεία του 2014. 

Οι δικηγόροι του κόμματος είχαν υποστηρίξει ότι το κομμάτι που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν στην πραγματικότητα το «Lose Yourself», αλλά ένα τραγούδι που ονομάζεται «Eminem-esque», το οποίο είχαν αγοράσει από μια «βιβλιοθήκη» μουσικών κομματιών. 

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι το κομμάτι ήταν «επαρκώς παρόμοιο» με το «εξαιρετικά πρωτότυπο έργο» του Eminem, παραβιάζοντας έτσι τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Η δικαστική απόφαση έλαβε υπόψη της το μοτίβο των ντραμς, τις συνοδευτικές συγχορδίες και τον ήχο του βιολιού, και στις δύο εκδοχές, καταλήγοντας πως υπήρχαν «μεγάλες ομοιότητες». Το «Lose Yourself», το οποίο ακούστηκε στην ταινία «8 Mile» (2002) του ράπερ, είναι μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του. 

Το κομμάτι που χρησιμοποίησε το κόμμα της Νέας Ζηλανδίας είχε αγοραστεί από μία «βιβλιοθήκη» που έχει δημιουργηθεί από την εταιρία μουσικής παραγωγής Beatbox. Τραγούδια που είναι παρόμοια με διάσημα κομμάτια -αλλά αρκετά διαφορετικά για να αποφευχθεί η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων- εμφανίζονται συχνά σε μουσικές «βιβλιοθήκες».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs