Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Ποιος είναι ο ηγέτης της απόσχισης της Καταλονίας -Πρώην δημοσιογράφος, παίζει το μέλλον του


Ονειρεύεται μια ανεξάρτητη Καταλονία από την εποχή που ήταν φοιτητής. Ο πρόεδρος της περιφέρειας εμφανίζεται ως...
ένας επίμονος εθνικιστής και δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμη και με το δικό του πολιτικό στρατόπεδο.




Ο Κάρλε Πουτσδεμόν (Carles Puigdemont) θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο της Δημοκρατίας της Ισπανίας η οποία έχασε στον εμφύλιο από τον Φράνκο και είναι σήμερα το σήμα κατατεθέν της ανεξάρτητης Καταλονίας. Είναι επικεφαλής της Καταλονίας από το 2016 και ταυτόχρονα είναι ο υπ'αριθμόν ένας δημόσιος κίνδυνος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Κατάγεται από το Amer, ένα χωριό 2.200 κατοίκων κοντά στην Ζιρόνα, και ξεκίνησε να ονειρεύεται την ανεξαρτησία της Καταλονίας από πολύ νωρίς. «Στην Καταλονία, πολλοί άνθρωποι έγιναν οπαδοί της απόσχισης από αλλεργική αντίδραση στις πολιτικές της Μαδρίτης, αλλά όχι αυτός», δηλώνει ο φίλος του συγγραφέας Antoni Puigverd, στο γαλλικό πρακτορείο.

Οταν ήταν φοιτητής υπερασπιζόταν την καταλανική κουλτούρα μέσω του κινήματος La Crida. Στη συνέχεια έγινε δημοσιογράφος σε τοπικό μέσο και ξεκίνησε καμπάνια για να αλλάξει το όνομα της πόλης όπου γεννήθηκε από «Gerona» όπως λεγόταν στα ισπανικά σε «Girona» όπως λέγεται στα καταλανικά.


Το 1991, σε ένα ταξίδι στη Σλοβενία μαθαίνει σε βάθος τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Σταδιακά εγκατέλειψε την καριέρα του στο Πρακτορείο Ειδήσεων Καταλονίας, το οποίο ίδρυσε, και έγινε δήμαρχος της Gérone το 2011.

Ο Carles Puigdemont έγινε έτσι γρήγορα ο ιδεώδης υποψήφιος για να διαδεχθεί τον πρόεδρο της περιοχής Artur Mas, ο οποίος δεν είχε μεγάλες συμπάθειες στην Αριστερά. Παρότι ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό ως πριν από δύο χρόνια, κατόρθωσε να γίνει πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Generalitat της Καταλονίας, τον Ιανουάριο του 2016, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Junts pel Si», -«Μαζί για το Ναι».

«Εχουμε όλες τις δυνάμεις του κράτους εναντίον μας», έλεγε σε μια προεκλογική συγκέντρωση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η επιμονή του να διεξαχθεί το δημοψήφισμα της απόσχισης, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης, τον φέρουν αντιμέτωπο με τον Μαριάνο Ραχόι. Μετά την σύλληψη δεκαπέντε υπεύθυνων της περιοχής, ο Carles Puigdemont άρχισε να κάνει λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Είναι πολύγλωσσος και χειρίζεται με άνεση τα ξένα ΜΜΕ στα οποία διαφήμιζε το δημοψήφισμα απόσχισης. «Λυπάμαι, αλλά η Καταλονία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της είτε σας αρέσει είτε όχι», δήλωνε σε άρθρο του στην Washington Post , μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελόνη. Σε εκείνα τα τραγικά γεγονότα, Ραχόι και Puigdemont συνεργάστηκαν μετά την επίθεση στην Las Ramblas, αλλά γρήγορα οι εντάσεις βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή την συνεργασία της αστυνομίας της Καταλονίας και των εθνικών δυνάμεων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τους αποσχιστές και κυρίως τον Carles Puigdemont, ότι ήταν «υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη».

Από την ημέρα που ανέλαβε επικεφαλής της Καταλονίας, ο Carles Puigdemont δραστηριοποιήθηκε εντατικά για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Αλλά ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα βρήκε αντιστάσεις. Φοβούμενοι ότι το δημοψήφισμα θα πέσει στο κενό, τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Πολλά ισπανικά ΜΜΕ χαρακτήρισταν τις παραιτήσεις τους «εκκαθαρίσεις». Αλλά ήδη από τον Ιούνιο του 2016 οι οπαδοί της ανεξαρτησίας που βρίσκονται στην άκρα Αριστερά σταμάτησαν να τον στηρίζουν.

Είναι προφανές ότι ο 54χρονος Carles Puigdemont παίζει σήμερα περισσότερο απ'όλα το πολιτικό του μέλλον.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs