Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

«Ώρα μηδέν» για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας


Για μία ώρα αναμένεται να καθυστερήσει (21:00 ώρα Ελλάδος) η έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου...
στη Βαρκελώνη καθώς τα ηγετικά στελέχη του κόμματος της Καταλονίας συνεδριάζουν, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

.................................


Η ολομέλεια ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ισπανίας – 19:00 ώρα Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει στην ομιλία του μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η Ισπανία ζει "μια από τις δυσκολότες στιγμές της", υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Γερουσία, με έναν γερουσιαστή να φωνάζει το σύνθημα "Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία".

Μιλώντας λίγα λεπτά πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

"Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας" είπε η Σανταμαρία, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει "μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της".

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. "Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία" στα καταλανικά).

Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ως μη γενόμενο το "δημοψήφισμα" για την ανεξαρτησία, που είχε απαγορευτεί από τη δικαιοσύνη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs