Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ισπανία: Ο γενικός εισαγγελέας ετοιμάζεται να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Πουτζδεμόν


Ποινική δίωξη κατά του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και...
άλλων Καταλανών αξιωματούχων για παραβίαση της ισπανικής νομοθεσίας ετοιμάζεται να καταθέσει ο γενικός εισαγγελέας.





Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και εντός της ημέρας, της πρώτης εργάσιμης από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και τα ισπανικά αντίμετρα.

Ενδεχόμενη σύλληψη του Πουτζδεμόν αναμένεται να πυροδοτήσει διαδηλώσεις κι ίσως αυτό ήταν ένας από τους λόγους που ώθησαν τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Χουάν Ινιάτσιο Ζόιντο να ζητήσει με επιστολή του προς όλους τους αστυνομικούς στην Καταλονία να δείξουν την αφοσίωσή τους.

Ο Ζόιντο υπενθυμίζει στα μέλη της τοπικής αστυνομικής δύναμης, που υπάγονται πλέον στον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης, ότι είναι καθήκον τους να υπακούν στις εντολές και να εγγυώνται «τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων». Ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας έχουν ήδη λάβει εντολή να απομακρύνουν από τα αστυνομικά τμήματα τα πορτρέτα του Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει πει ότι δεν αναγνωρίζει τη διαταγή της Μαδρίτης περί αποπομπής του από την εξουσία.

Πάντως ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι ο Πουτζδεμόν μπορεί να κατέβει ξανά υποψήφιος στις εκλογές του Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρίσκεται στη φυλακή.

«Δεν αφαιρούμε την αυτονομία από την Καταλονία. Στην πραγματικότητα την αποκαθιστούμε», δήλωσε ο Αλφόνσο Νταστις στο βρετανικό δίκτυο Sky News την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωναν στη Βαρκελώνη υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.


Δημοσκόπηση: Οι αυτονομιστές χάνουν την πλειοψηφία στην καταλανική βουλή

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ισπανικής εφημερίδας El Mundo οι αυτονομιστές χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή. Το 43,4% των ψηφοφόρων είπαν ότι θα ψηφίσουν κόμματα που είναι κατά της απόσχισης, ενώ 42,5% λένε ότι θα στηρίξουν τους αυτονομιστές. Σύμφωνα με άλλη σφυγμομέτρηση της El Pais το 55% των Καταλανών τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας και μόνον το 41% υπέρ.

Οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να αναγνωστούν με προσοχή, καθώς οι δύο εφημερίδες τάσσονται παραδοσιακά υπέρ της ενότητας της Ισπανίας. Ωστόσο, δίνουν φτερά στους πολέμιους της απόσχισης. Τα φιλοϊσπανικά κόμματα έχουν εισέλθει ήδη σε προεκλογική τροχιά, ενώ οι αυτονομιστές καλούσαν το Σαββατοκύριακο τους οπαδούς τους να κάνουν οικονομία δυνάμεων.


Η εβδομάδα που προηγήθηκε ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι απέπεμψε τον Πουτζδεμόν και διέλυσε το τοπικό κοινοβούλιο, λίγες ώρες αφότου οι βουλευτές κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής. Την ίδια ώρα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας διερευνά την υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να θεωρηθεί εξέγερση.

Στο μεταξύ ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου Τέο Φράνκεν δήλωσε πως αν ο Κάρλες Πουτζδεμόν ζητήσει άσυλο στη χώρα του, τότε υπάρχει πιθανότητα να του χορηγηθεί.«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης. Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», επεσήμανε ο υπουργός, που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο, αν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κάνει κάποια δήλωση, θεωρώντας πως είναι εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας.

Πάντως, οι σχέσεις Βελγίου-Ισπανίας είχαν προβλήματα και στο παρελθόν λόγω παρόμοιων ζητημάτων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και του 2000 το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην ETA.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs