Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Πέθανε ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης


Πέθανε το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν ο στενός συνεργάτης...
του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης, ειδικός σε θέματα ασφάλειας, κατασκοπείας και βαλκανικών σχέσεων.
Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Αλίκαμπος Χανίων. Εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας-αντικατασκοπίας από την Αμερικανική και Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών και υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και στο Γραφείο Πληροφοριών του ΓΕΣ. Μάλιστα, είχε τραυματιστεί σε επιχείρηση αντικατασκοπίας.

Διετέλεσε διοικητής σε όλα τα νευραλγικά κλιμάκια των τεθωρακισμένων του Στρατού (Επιλαρχίας Αρμάτων – Σχολής Αξιωματικών Τεθωρακισμένων – Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων – Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας – Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων ΓΕΣ – Τεθωρακισμένης Μεραρχίας).

Αποστρατεύτηκε το 1986 με τον βαθμό του επίτιμου αντιστρατήγου. Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε διευθυντής Ασφαλείας και Πληροφοριών του κόμματος της ΝΔ μέχρι το 1989 και από το 1989 μέχρι το 1993 σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων.

Ωστόσο, το όνομα του στρατηγού είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα τη δύσκολη εποχή όταν την πολιτική ζωή μονοπωλούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μυστικές αποστολές στα Σκόπια την περίοδο 1990-93 που σχετίζονταν με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος θα τελεστεί το μεσημέρι σε ιερό ναό της Βούλας στην Αθήνα.

Google+ Followers