Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ποιες είναι οι “στοχευμένες αγορές” εξοπλισμών για τις οποίες μίλησε ο Τσίπρας;


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, μίλησε για αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων και για...
πιθανές “στοχευμένες αγορές” νέων όπλων. Ποιες μπορεί να ΄ναι αυτές οι αγορές με δεδομένο ότι “δεν υπάρχει μία”;




Στην Ελλάδα υπήρχε η παράδοξη άποψη πως και στα εξοπλιστικά έπρεπε να γίνει “μοιρασιά” στα Γενικά Επιτελεία. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ακούσει για Αρχηγούς που διαμαρτυρήθηκαν επειδή οι “άλλοι” έπαιρναν περισσότερα και διεκδικούσαν κι αυτοί “κάτι”.

Αυτά στις εποχές που λεφτά υπήρχαν…Στη θεωρία όπως αποδείχτηκε.

Οι ανάγκες των ΕΔ σήμερα είναι τόσο κρίσιμες και λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειριστήκαμε τα λεφτά όταν υπήρχαν.

Συνεπώς αν υπάρχουν σκέψεις για νέες αγορές,αυτή τη στιγμή μόνο το ΠΝ θα πρέπει αυτές να αφορούν. Είναι γνωστή η απαίτηση για πλοία που να ΄χουν δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Γνωστές επίσης και οι διερευνητικές συζητήσεις που γίνονται με τη Γαλλία, αλλά και με τις ΗΠΑ. Χρήματα δεν υπάρχουν για να προχωρήσουν αυτές οι συζητήσεις και γι΄ αυτό έκανε εντύπωση η αναφορά του πρωθυπουργού έστω και για “στοχευμένες αγορές”.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμη κι αν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16,το θέμα με τις ανάγκες της ΠΑ, δεν κλείνει. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη,συντήρηση και ανανέωση όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας,κατά την ταπεινή μας άποψη σοβαρότερα ακόμη κι από τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Γιατί η ΠΑ δεν υπάρχει μόνο για να αναχαιτίζει και να καταγράφει τους αριθμούς των τουρκικών αεροσκαφών. Μπορεί όσο απίθανο κι αν φαίνεται να χρειαστεί να κάνει κι άλλα πράγματα. Η νύχτα των Ιμίων το απέδειξε… Γι΄ αυτό και πρέπει να ΄χει όλες τις δυνατότητες που πρέπει στον αέρα. Για να γίνει αυτό ας ενημερώσει κάποιος τον κ.Τσίπρα για τις αποθήκες οπλισμού της.

Άρθρο του Π. Καρβουνόπουλου

Πηγή: militaire.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs