Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Ο Πουτζδεμόν πάλι δεν ξεκαθάρισε αν κήρυξε ανεξάρτητη την Καταλονία -Ζητά συνάντηση με Ραχόι σε δύο μήνες


Ο Κάρλες Πουτζδεμόν προτείνει στον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις στην...
επιστολή του προς τον ισπανό πρωθυπουργό.




Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας στην επιστολή με την οποία απαντά στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Στην επιστολή, o Πουτζδεμόν περιορίστηκε απλώς να συρράψει διάφορα έγγραφα, όπως ο Νόμος περί του Δημοψηφίσματος και η έκθεση της αστυνομίας για τα συμβάντα της 1ης Οκτωβρίου. Ο Πουτζδεμόν υπερασπίζεται την οδό του διαλόγου και υπενθυμίζει ότι αποφάσισε να αναστείλει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας για να ανοίξει μια διαδικασία, «δύο μηνών», ώστε να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Μαδρίτη.

Παρόλα αυτά, ο Πουτζδεμόν υποβάλλει δύο προτάσεις: από τη μία πλευρά να σταματήσει η «καταστολή» εναντίον των Καταλανών πολιτών -αναφορά στην επέμβαση της αστυνομίας κατά την 1η Οκτωβρίου στο δημοψήφισμα των αυτονομιστών – και εναντίον της κυβέρνησής του, με άρση του ελέγχου των οικονομικών της περιφέρειας. Και από την άλλη πλευρά επαναφέρει την ιδέα του διαλόγου ζητώντας από τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι «έναν ειλικρινή διάλογο» και μια συνάντηση για την επίτευξη κάποιων πρώτων συμφωνιών.

Υιοθετώντας ένα συμβιβαστικό τόνο, ο Puigdemont τονίζει ότι «η κατάσταση που ζούμε είναι τόσο ρευστή που απαιτεί επείγουσες πολιτικές λύσεις και απαντήσεις». Και υπενθυμίζει ότι στις 10 Οκτωβρίου έκανε «μια ειλικρινή προσφορά διαλόγου». «Δεν το έκανα ως απόδειξη αδυναμίας, αλλά ως μια ειλικρινή πρόταση για διάλογο, ώστε να βρούμε μια λύση για τη σχέση μεταξύ του ισπανικού κράτους και της Καταλονίας, η οποία ακροβατεί εδώ και πολλά χρόνια».

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε περίπτωση που ο Πουτζντεμόν απαντούσε θετικά η ισπανική κυβέρνηση αναμενόταν να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος που μπορεί ουσιαστικά να οδηγήσει σε αφαίρεση του αυτοδιοίκητου της περιοχής και σε διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου στην Καταλονία. Εάν, αντιθέτως, ο καταλανός ηγέτης απαντούσε αρνητικά, τότε αναμενόταν να χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς αυτή στηρίζεται στις ψήφους των νεομαρξιστών που ζητούν την άμεση διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs