Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Τα μανιτάρια στο πρωινό, μειώνουν τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα


Για όσους αγαπάνε τα μανιτάρια, τα νέα είναι πολύ καλά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο...
Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις Η.Π.Α. και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite. 




To αντικείμενο της έρευνας ήταν, το κατά πόσο η κατανάλωση μανιταριών στο πρωινό γεύμα, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε λιγότερη πείνα και ισχυρότερο αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας την αποφυγή κατανάλωσης περισσότερων θερμίδων μέσα στην μέρα. Ας ρίξουμε μια πιο επισταμένη ματιά…

Επιμέλεια: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας


Η μελέτη

Όπως είναι γνωστό, οι πρωτεΐνες είναι τα μακρομόρια που οδηγούν σε μεγαλύτερο και μακροπρόθεσμο κορεσμό. Έτσι, η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Joanne Slavin, θέλησε να αντιστοιχίσει την ποσότητα πρωτεΐνης στα μανιτάρια και στο κρέας για τον έλεγχο της επίδρασης της πρωτεΐνης στον κορεσμό. Αφού ταίριαξαν τα μανιτάρια και το κρέας με την ποσότητα πρωτεΐνης, και τα δύο είδη βρέθηκαν να περιέχουν συγκρίσιμες ποσότητες θερμίδων.

Επόμενο βήμα για τους ερευνητές ήταν να αξιολογήσουν τις διαφορές στο αίσθημα κορεσμού που προκαλούσαν σε εθελοντές τα μανιτάρια Agaricus bisporus και το κρέας, αντίστοιχα. Για το λόγο αυτό, τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κατανάλωναν εναλλάξ για 10 ημέρες, 2 μερίδες μανιταριών ή κρέατος (ανά ημέρα) στο πρωινό τους γεύμα, και στη συνέχεια κατέγραφαν την ένταση αλλά και το χρόνο του κορεσμού που ένιωθαν σε κάθε περίπτωση.


Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα και πολύ εντυπωσιακά, φανερώνοντας σημαντική διαφορά στα ποσοστά κορεσμού ανάμεσα στις δύο επιλογές. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά λιγότερη πείνα, μεγαλύτερο κορεσμό και μειωμένη προσδοκώμενη κατανάλωση φαγητού, μετά την κατανάλωση πρωινού που περιείχε μανιτάρια σε σύγκριση με πρωινό που περιείχε κρέας.

Η ερευνήτρια Joanne Slavin, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μανιταριών μπορεί ενδεχομένως να κρύβει διπλό όφελος για την υγεία, τόσο σε επίπεδο πρόσληψης θρεπτικών ουσιών όσο και στη διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους, με την ενίσχυση της αίσθησης του κορεσμού. Πρακτικά, αυτό μπορεί να συμβεί είτε αντικαθιστώντας εξ’ ολοκλήρου το κρέας ή μέρος αυτού, με μανιτάρια σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs