Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Κύπρια η νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης


Είναι η 30η Πρόεδρος της ΚΣΣΕ από το 1949 - Υποσχέθηκε να εργαστεί ακούραστα και ανοιχτά κατά της ...
διαφθοράς - Θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι τον Ιανουάριο του 2018
Η νέα Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Κύπρια βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι θα «εργαστεί ακούραστα και ανοιχτά κατά της διαφθοράς».

Η κ. Κυριακίδου είναι η 30η Πρόεδρος της ΚΣΣΕ από το 1949, η πρώτη Κύπρια και η 3η γυναίκα που αναλαμβάνει το πόστο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κύπρια βουλευτής και μέλος του ΕΛΚ εξελέγη σήμερα στην προεδρία της Συνέλευσης, μετά την παραίτηση του Πέδρο Αγραμούντ στις 6 Οκτωβρίου 2017. 

Εξελέγη κατά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας με μεγάλη διαφορά από τον έτερο υποψήφιο, Εμανουέλις Ζινγκέρις, από τη Λιθουανία. Θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι την έναρξη της επόμενης Συνόδου στο Στρασβούργο, τον Ιανουάριο του 2018.

Μιλώντας ενώπιον του Σώματος, στο Στρασβούργο, η κ. Κυριακίδου είπε ότι η εκλογή της έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία τυγχάνει αμφισβήτησης «η αξιοπιστία και η ακεραιότητά μας», οδηγώντας στη «συχνά λανθασμένη δημοσιότητα για το έργο που παράγεται σε αυτή τη Συνέλευση». Έκανε παράλληλα λόγο για αμφισβήτηση των αρχών της διαφάνειας και της ακεραιότητας των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης.«Αυτές οι προκλήσεις και ευθύνες αφορούν όλους εμάς. Αλλά κυρίως εμένα, ως την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο αυτής της Συνέλευσης».

Ανέφερε εξάλλου ότι η απόφασή της να κατέλθει ως υποψήφια για το πόστο του Προέδρου πηγάζει από την «σταθερή πίστη μου προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και το πάθος μου να δουλεύω ακούρασ.

«Στους επόμενους μήνες η προτεραιότητά μου είναι να επιφέρω ηρεμία, συναίνεση, αξιοπιστία και ενότητα. Να εργαστώ ακούραστα και ανοιχτά κατά της διαφθοράς. Να ανεβάσω τον πήχη, ώστε όλοι να ακολουθούμε τις ίδιες αρχές και κώδικα δεοντολογίας» είπε.

ια την επίτευξη όλων αυτών των στόχων, η κ. Κυριακίδου είπε ότι θα χρειαστεί τη στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων, του Γενικού Γραμματέα και του προσωπικού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Στέλλα Κυριακίδου είναι η Επικεφαλής της κυπριακής αποστολής στην ΚΣΣΕ και μέλος του ΕΛΚ.

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1956 στη Λευκωσία και σπούδασε ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Ρέντινγκ και Μάντσεστερ. Στο Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ήταν υπεύθυνη Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής μεταξύ 1979 και 2006. Εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2006 και είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Υγείας και Εξωτερικών, καθώς και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη Στρατηγική κατά του Καρκίνου το 2016 και διοργάνωσε την πρώτη εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2013.

Στη Συνέλευση διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Επιτροπής για την Ισότητα και εναντίον των Διακρίσεων. Συμμετείχε επίσης στην «Κοινοβουλευτική Συμμαχία κατά του Μίσους» και στην εκστρατεία του ΣτΕ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (2013-2015), ενώ ήταν γενική εισηγήτρια για τα δικαιώματα των παιδιών την περίοδο 2013-2015.

Google+ Followers