Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Από τα πιο πρωτότυπα και εντυπωσιακά σπήλαια -Με... έναστρο ουρανό [εικόνες]


Εξωτερικά τα σπήλαια Waitomo στο King Country της Νέας Ζηλανδίας, φαίνονται αρκετά συνηθισμένα, αλλά εσωτερικά είναι πραγματικά μαγικό....




Το εκτεταμένο σύστημα σπηλαίων, το οποίο έχει ηλικία άνω των 2 εκατομμυρίων ετών, φιλοξενεί χιλιάδες Arachnocampa luminosa, ένα είδος πυγολαμπίδας ή αλλιώς σκουλήκια που λάμπουν.


Αυτά τα μικροσκοπικά βιοφωταυγή πλάσματα μοιάζουν με χιλιάδες φωτάκια που αναβοσβήνουν στους τοίχους και την οροφή των σπηλαίων.

Οι τουρίστες μπορούν να χαζέψουν το μαγευτικό αυτό θέαμα στα ενδότερα του σπηλαίου σε μια ξενάγηση με βάρκα.

Τα συγκεκριμένα λαμπερά σκουλήκια συναντώνται μόνο στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, οπότε το σπήλαιο έχει γίνει ένα διάσημο τουριστικό αξιοθέατο.


Οι πυγολαμπίδες λάμπουν επειδή οι ουρές τους είναι βιοφωταυγείς – οι χημικές ουσίες που παράγουν αντιδρούν με το οξυγόνο στον αέρα για να παράγουν φως. Επίσης, φτιάχνουν κολλώδη νήματα, σαν φωλιές στην οροφή του σπηλαίου και χρησιμοποιούν το φως από τις ουρές τους για να προσελκύσουν άλλα έντομα και να τα παγιδεύσουν.

Τα σπήλαια Waitomo, που βρίσκονται στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας, κάτω από ένα χωριό με το ίδιο όνομα και προσελκύουν επισκέπτες εδώ και 120 χρόνια, είναι το τέλειο περιβάλλον γι’ αυτό το είδος επειδή είναι σκοτεινά και υγρά.






Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs