Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Λας Βέγκας: Η πιο φονική ένοπλη επίθεση εναντίον πλήθους στην ιστορία των ΗΠΑ


Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Λας Βέγκας σε μία ένοπλη επίθεση που αποδεικνύεται...
η πιο φονική που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ.





Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στο ξενοδοχείο Mandalay Bay κατά τη διάρκεια μίας υπαίθριας συναυλίας κάντρι μουσικής όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ από όροφο εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους.

Σύμφωνα με τον σερίφη της πόλης, Τζο Λομπάρντο, περίπου 200 είναι οι τραυματίες, ενώ όπως αποδεικνύεται ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τα θύματα της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Pulse του Ορλάντο, όπου τον Ιούνιο του 2016, 49 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους.

Ύποπτος ως δράστης της επίθεσης ένας 64χρονος ντόπιος, ο Στέφεν Πάντοκ, έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στον 32ο όροφο του Mandalay Bay. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν γνωρίζει τίποτα για τις πεποιθήσεις του υπόπτου ούτε ποιο ήταν το κίνητρό του, ενώ προχώρησαν στη σύλληψη μίας γυναίκας, της Μαριλού Ντάνλεϊ, την οποία οι αρχές περιέγραψαν ως «συνεργάτη».


Δραματικές μαρτυρίες

Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων performances ενός τριήμερου φεστιβάλ κάντρι μουσικής και ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και δύο εκτός υπηρεσίας αστυνομικοί.

Μάρτυρες που εγκατέλειψαν τη σκηνή της επίθεσης δήλωσαν ότι έβλεπαν λάμψεις από τους ορόφους του Mandalay Bay και άκουγαν ήχους που θύμιζαν συνεχή πυρά από αυτόματο όπλο.

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς που κατευθύνονταν κάτω προς το πλήθος», δήλωσε η Τζάκι Χόφινγκ που ζει στο Λας Βέγκας κάνοντας παράλληλα λόγο για «υστερία». «Υπήρχαν άνθρωποι γύρω μου που ήταν καταπατημένοι... ήμουν με τον σύζυγό μου. Έμεινε μαζί μου. Πηδήξαμε τοίχους, σκαρφαλώσαμε σε αυτοκίνητα, τρέξαμε για τη ζωή μας. Ποτέ δεν έχω τρέξει τόσο γρήγορα ή έχω φοβηθεί τόσο στη ζωή μου», τόνισε.

Η Ντεζιρέ Πράις που επισκέφθηκε την πόλη από το Σαν Ντιέγκο, στις δηλώσεις της και έχοντας αίμα στο πουκάμισο και το παντελόνι της τόνισε: «Ακούσαμε πυροβολισμούς σαν πυροτεχνήματα». Και συνέχισε: «Βοήθησαν κάποιον που αιμορραγούσε. Δύο κορίτσια κρύφτηκαν πίσω από ένα αυτοκίνητο μαζί μας ακριβώς έξω από τη συναυλία. Το ένα κορίτσι είχε πυροβοληθεί στο πόδι, το άλλο στον ώμο της. Δεν σταματούσε και έτσι τρέξαμε όλοι -συνεχίσαμε να πηγαίνουμε».


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν ενώ βρισκόταν στην σκηνή ο Jason Aldean. Σύμφωνα με τον Guardian, που μεταφέρει και όλες τις παραπάνω πληροφορίες, καθώς 40.000 άνθρωποι στο κοινό άρχισαν να φεύγουν από το σημείο, η μουσική σταμάτησε, αλλά ξεκίνησε και πάλι πριν ξεκινήσει ένας νέος γύρος πυροβολισμών που οδήγησε τους καλλιτέχνες εκτός σκηνής.

Ο Jake Owen, αστέρι στις ΗΠΑ που έπαιξε πριν τον Jason Aldean, έγραψε στο Twitter ότι ο δράστης έβαλε κατά διαστήματα στο στόχαστρο του τη σκηνή. «Κανείς δεν ήξερε που να πάει» τόνισε.

Σε δηλώσεις του ο Kevin Kropf που βρισκόταν στο κοινό είπε: «Έμεινα στον χώρο για πολλή ώρα μέχρι που δεν υπήρχε κανείς άλλος. Είδα μία ομάδα SWAT να μπαίνει και μία ομάδα SWAT να βγαίνει. Δεν ήθελα να σηκωθώ γιατί δεν ήθελα να κάνουν λάθος και να με περάσουν για κακό και με πυροβολήσουν. Για αυτό ακριβώς κοίταζα πίσω από ένα τραπέζι. Είδα να σκεπάζουν μερικούς ανθρώπους στο δρόμο με σεντόνια, και να φορτώνουν ένα κορίτσι στο πίσω μέρος φορτηγού... Ήταν σίγουρα νεκρό. Όποιος ήταν μαζί της στο πίσω μέρος του φορτηγού επίσης (ήταν νεκρός). Ήταν χάλια».
Φωτογραφίες: AP

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs