Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Όταν το παιδί φοβάται το σκοτάδι


Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένα παιδί να φοβάται το σκοτάδι και δεν μπορεί, για παράδειγμα...
, να κοιμηθεί. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει την εν λόγω φοβία:
Στο κομμάτι του ύπνου, απλά φροντίστε να αφήνετε ένα φωτάκι αναμμένο και θα δείτε ότι αργά ή γρήγορα το θέμα θα λυθεί.

Όσο παράλογη ή υπερβολική κι αν σας φαίνεται αυτή η φοβία του παιδιού, αποφύγετε να το κριτικάρετε ή να το κοροϊδέψετε. Το ζητούμενο είναι να βοηθηθεί να την ξεπεράσει και όχι να νιώσει άσχημα.

Με την πρώτη ευκαιρία, κάντε μια συζήτηση μαζί του για να σας αναφέρει τι ακριβώς φοβάται στο σκοτάδι. Από εκεί και πέρα, ανάλογα την απάντηση, θα του δείξετε ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται (πχ φαντάσματα και τέρατα κάτω από το κρεβάτι).

Μπορεί να είναι η εύκολη λύση, όμως δεν πρέπει να δίνετε την εναλλακτική να έρχεται στο κρεβάτι σας όταν φοβάται γιατί θα καλομάθει και θα το επιζητά και χωρίς ανάλογες αφορμές. Χίλιες φορές να μένετε μαζί του μέχρι να βεβαιωθείτε ότι αποκοιμήθηκε.

Διαβάστε του μια όμορφη ιστορία, μιλήστε του γλυκά, κάντε αγκαλίτσες και φιλάκια και αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να κοιμάται εύκολα, σαν πουλάκι!

Εναλλακτικά, διαβεβαιώστε το ότι μπορεί να φεύγετε από το δωμάτιό του για να το αφήσετε να κοιμηθεί, όμως θα επιστρέψετε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ρίχνετε ματιές. Ακόμα κι αν δεν το κάνετε, το παιδί θα νιώσει ασφάλεια και θα ηρεμήσει.

Τέλος, πείτε του πως αν φοβάται το σκοτάδι και σε άλλες συγκυρίες και όχι μόνο όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, να αποφεύγει τα σκοτεινά δωμάτια παίζοντας με τους φίλους του.
Πηγή: mother.gr

Google+ Followers