Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Τεντώνει το σχοινί ο Ραχόι: Στέλνει στρατό στην Καταλονία!


Σε κινήσεις που αναμένεται να αυξήσουν την ένταση στην Ισπανία προχωρά η κυβέρνηση Ραχόι, καθώς...
αποφάσισε την αποστολή στρατευμάτων στην Καταλονία, προκειμένου να εμποδίσει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών που εστάλησαν δεν είναι γνωστός, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα El Confidencia αποστέλλονται δύο στρατιωτικές μονάδες σε 20 μεταγωγικά. Τα στρατεύματα της Logistic Support Group 41 (AALOG 41) που εδρεύουν στην Αραγονία ενημερώθηκαν για τη μετακίνησή τους περίπου στις 7μμ χθες το βράδυ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εντολές είναι να παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη στην αστυνομική και εθνική αστυνομία της Guardia, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει νέα αντιπαράθεση, καθώς ο Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην παρουσία της αστυνομικής και αστυνομικής αστυνομίας Guardia ως «δυνάμεις κατοχής» και είπε ότι πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως και τις τέσσερις επαρχίες της Καταλονίας.


«Λάδι στη φωτιά» και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας

Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε τη συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής τη Δευτέρα.

Όπως είχε γίνει γνωστό από χθεσινό ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, που επικαλούνταν μια πηγή από τους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης, η Καταλονία είχε εκφράσει την πρόθεση να διακηρύξει την ανεξαρτησία την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας.

«Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει» εκείνη τη στιγμή, επισήμανε αυτή η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί και ενώ το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Καταλονίας και κεντρικής κυβέρνησης έχει βυθίσει την Ισπανία σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με τον νόμο σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, που ενέκρινε το καταλανικό Κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών που θα ακολουθήσουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, εφόσον έχει επικρατήσει το «ναι».

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Πουτζεμόν, επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι θα ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία και ότι ανακήρυξη θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η καταλανική κυβέρνηση, το «ναι» στην ανεξαρτησία έχει συγκεντρώσει το 90% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε σε λίγο παραπάνω από 42%.

Google+ Followers