Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Το ροζ ήταν κάποτε το «απόλυτο» αγορίστικο χρώμα -Γιατί άλλαξε αυτό [εικόνες]


Το ροζ είναι κοριτσίστικο χρώμα και το μπλε αγορίστικο. Αυτό είναι ριζωμένο στο μυαλό αρκετών ανθρώπων όταν πρόκειται να ...
διαλέξουν δώρο, παραδείγματος χάρη, για ένα παιδί.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι.
Το ντύσιμο του αγοριού στα ροζ παλιότερα θεωρούνταν αρρενωπό. Ο λέκτορας Γκάβιν Εβανς δήλωσε στο Business Insider πως υπήρχαν διαφημίσεις στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα που έλεγαν στις μητέρες να ντύσουν τα αγόρια τους με ροζ ρούχα εάν θέλουν να είναι αρρενωπά και τα κορίτσια με μπλε για να είναι θηλυκά.


«Αυτές ήταν συμβουλές που διαδόθηκαν και έχουν εξήγηση. Το μπλε σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης θεωρήθηκε “θηλυκό” χρώμα καθώς τέτοια απόχρωση φορούσε η Παναγία», αναφέρει. «Το ροζ θεωρήθηκε ως έκδοση του αρσενικού κόκκινου», προσθέτει.

Αυτές οι προτιμήσεις άρχισαν να αλλάζουν σταδιακά λόγω των διαφημίσεων.

«Περίπου το 1950 υπήρξε μια τεράστια διαφημιστική εκστρατεία από διάφορα πρακτορεία που έκαναν το ροζ χρώμα αποκλειστικά θηλυκό και η αλλαγή έγινε πολύ γρήγορα», επισημαίνει.

Στο βιβλίο του The Story of Color σημειώνει χαρακτηριστικά πως υπήρξε ένας «βομβαρδισμός» με απόψεις και γεγονότα σχετικά με το χρώμα και τη σύνδεση με τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, οι Αγγλόφωνοι συνδέουν το μαύρο με το θάνατο και το πράσινο με τον φθόνο.

Φωτογραφίες: Pixabay

Google+ Followers