Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Εγκεφαλικό: Πως συνδέεται με το επάγγελμά μας;


Αν κάποιος εργάζεται σε μια δουλειά υψηλού στρες, ιδιαίτερα μία που είναι απαιτητική αλλά δεν ...
του επιτρέπει ταυτόχρονα να έχει μεγάλο έλεγχο επάνω στο τελικό αποτέλεσμα, τότε διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, 





σύμφωνα με έρευνα Κινέζων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Southern Medical της πόλης Guangzhou στην Κίνα, ανέλυσαν στοιχεία έξι προηγούμενων ερευνών από διάφορες χώρες. Ανέλυσαν στοιχεία από συνολικά 140.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με θέσεις εργασίας υψηλού στρες είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που απασχολούνται σε δουλειές χαμηλού στρες. Μεταξύ των γυναικών, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός είχε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας το 33%.

Η κύρια παράμετρος μεταξύ τους στρες στη δουλειά και του κινδύνου εγκεφαλικού, εντοπίστηκε στις κακές διατροφικές επιλογές που κάνει ένα άτομο που απασχολείται σε δουλειά υψηλού στρες.


Πώς έγινε η έρευνα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία επιμέρους ερευνών στις ακόλουθες χώρες. Σουηδία (3 έρευνες), ΗΠΑ (1 έρευνα), Ιαπωνία (1 έρευνα) και Φινλανδία (1 έρευνα). Αυτό που έκαναν ήταν να διαχωρίσουν τους συμμετέχοντες σε 4 βασικές κατηγορίες. Κριτήριο ήταν το πόσο πολύ είχαν έλεγχο επί της εργασίας που έκαναν, το πόσο σκληρά εργάζονταν και οι ψυχολογικές απαιτήσεις της εργασίας. Οι κατηγορίες περιελάμβαναν:

-παθητικές θέσεις εργασίας

-θέσεις εργασίας με χαμηλό στρες

-θέσεις εργασίας υψηλού στρες

-θέσεις εργασίας ενεργούς απασχόλησης


Ορισμένες από τις παραμέτρους κρίσης των θέσεων εργασίας ήταν

-Η πίεση χρόνου

-Οι διανοητικές απαιτήσεις

-Η δυσκολία συντονισμού

-Η φυσική εργασία και ο συνολικό αριθμός των ωρών εργασίας δεν συμπεριελήφθησαν.

Εκείνοι με παθητικές θέσεις εργασίας ήταν πχ καθαριστές, εργάτες ορυχείων και άλλοι χειρώνακτες. Όλοι αυτοί δεν έχουν μεγάλες ευθύνες και έχουν λίγο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα. Θέσεις εργασίας με χαμηλό στρες ήταν οι επιστήμονες και οι αρχιτέκτονες, οι οποίοι είχαν λίγες ευθύνες, αλλά υψηλό έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα.

Θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης, οι οποίες έχουν αυξημένες ευθύνες και λίγο έλεγχο ήταν οι σερβιτόροι, οι βοηθοί νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών. Οι άνθρωποι με ενεργές θέσεις εργασίας, όπως οι γιατροί, οι δάσκαλοι και οι μηχανικοί, είχαν μεγάλες ευθύνες και ταυτόχρονα υψηλό έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα.


Εγκεφαλικό και εργασιακή απασχόληση: "Κλειδί" το αυξημένο στρες

Οι άνθρωποι σε θέσεις εργασίας υψηλού στρες ήταν 58% πιο πιθανό να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο -ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο- από ό,τι τα άτομα με θέσεις εργασίας χαμηλού στρες. Εκείνοι με παθητικές και ενεργητικές θέσεις εργασίας δεν έδειξαν κάποια αύξηση στην πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέλος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πάνω από το 4% του συνολικού κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου προκαλείται από εργασίες υψηλού στρες. Για τις γυναίκες, όμως, οι θέσεις εργασίας υψηλού στρες αυξάνουν τον κίνδυνο στο 6,5%.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs