Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ελληνας της Καταλονίας περιγράφει στο iefimerida όλα όσα δραματικά έγιναν χθες με το δημοψήφισμα


Το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία, το οποίο σημαδεύτηκε από τα αιματηρά επεισόδια και τη σκληρή στάση...
των Ισπανών αστυνομικών ακόμη και μπροστά σε ηλικιωμένους, με 90% βγήκε υπέρ της απόσχισης. Ωστόσο, η επόμενη ημέρα για Ισπανούς και Καταλανούς παραμένει άγνωστη... 




Ο Δημήτρης Γαλανής ο οποίος ζει στην Καταλονία περιγράφει στο iefimerida το πώς έζησαν οι Καταλανοί τη χθεσινή -βίαιη κατά γενική ομολογία- ημέρα, τα συναισθήματα σήμερα και τις σκέψεις που επικρατούν για το τι μέλλει γενέσθαι... 

«Υπήρξε μια εναλλαγή συναισθημάτων. Ο κόσμος ήταν εξοργισμένος με την αντιμετώπιση της αστυνομίας αλλά ταυτόχρονα συγκινημένος με τους πυροσβέστες που μπήκαν ανάμεσα στον κόσμο και στα ΜΑΤ για να τους χωρίσουν. Δηλαδή, το απόγευμα-βράδυ που πήγαμε στην plaza catalunya σε κάποια στιγμή έδειξαν στην οθόνη που είχαν στίσει βίντεο από τα επεισόδια και ο κόσμος από κάτω γιούχαρε και φώναζε συνθήματα κατά της Ισπανικής αστυνομίας (αυτούς που έστειλαν με το πλοίο) και κατά του Ραχόι. Από την άλλη όταν έδειξαν τους πυροσβέστες και τους Μόσος (Μόσος ντε σκουάδρα είναι η αστυνομία της Καταλονίας) που μπήκαν μεταξύ του κόσμου και των ''ΜΑΤατζήδων'' ο κόσμος ήταν συγκινημένος και επικροτούσαν». 

Μάλιστα, και ο ο ίδιος ο Δημήτρης Γαλανής έγινε μάρτυρας τέτοιων βίαιων επεισοδίων. Ο ίδιος δεν ένοιωσε, ωστόσο, να απειλείται. «Τους είδα κοντά στην plaza catalunya (κεντρική πλατεία). Εγώ δεν ένιωσα ανασφάλεια, όπως για παράδειγμα με τους δικούς μας». 

Οσον αφορά στο πόσο μπορεί τα χθεσινά επεισόδια να επηρέασαν τους αναποφάσιστους, ο Δημήτρης Γαλανής υποστηρίζει πως ναι. «Θεωρώ, ότι το χθεσινό φιάσκο εξόργισε πολύ όχι μόνο τους Καταλανούς αλλά και τους Ισπανούς, ειδικά τους νέους. Το ''Ναι'' πήρε αρκετό κόσμο από τους αναποφάσιστους ή τους αδιάφορους μετά την παρέμβαση της Ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης, όχι μόνο της χθεσινής αλλά και της προηγούμενης εβδομάδας».

Τέλος ο ίδιος δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι τελικά θα προχωρήσει η απόσχιση. «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητο κράτος γιατί δεν έχει νομικό έρεισμα ούτε από το Ισπανικό σύνταγμα ούτε βάσει του Διεθνούς δικαίου και δεν πιστεύω ότι η ΕΕ.θα εμπλακεί καν στην υπόθεση για διάφορους λόγους. Γενικά νομίζω ότι αυτοί που ψήφισαν ''ναι'' είναι σε στάση αναμονής. Ο Καταλανός πρόεδρος είπε ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα στις επόμενες ημέρες, από όσο ξέρω θα γίνει μια μεγάλη απεργία αύριο στην οποία θα συμμετέχουν τα δυο μεγαλύτερα συνδικάτα της Καταλονίας».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs