Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Αφιερωμένη στη γυναίκα η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2017


Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και του...
Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Η ημέρα αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2006.




Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2017 είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, με κεντρικό μήνυμα «Γυναίκες & διαβήτης – Δικαίωμά μας ένα μέλλον με υγεία» (Women and diabetes - our right to a healthy future).

Κεντρικός άξονας στη φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η προώθηση της σημασίας της οικονομικά προσιτής και ισότιμης πρόσβασης όλων των γυναικών που κινδυνεύουν από διαβήτη ή πάσχουν από διαβήτη στα απαραίτητα φάρμακα και σε σχετικές τεχνολογίες, καθώς και στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση για αυτοδιαχείριση της πάθησής τους.


Γυναίκες & διαβήτης σε αριθμούς

- Περισσότερες από 199 εκατομμύρια γυναίκες ζουν αυτή τη στιγμή με διαβήτη. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε 313 εκατομμύρια έως το 2040.

- Δύο στις 5 γυναίκες με διαβήτη (πάνω από 60 εκατομμύρια παγκοσμίως) είναι αναπαραγωγικής ηλικίας.

- Ο διαβήτης είναι η 9η αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών, με 2,1 εκατομμύρια θύματα ετησίως.

- Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου συγκριτικά με υγιείς γυναίκες.

- Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή γέννησης παιδιού με δυσπλασίες.


Απαραίτητα βήματα

- Τα εθνικά συστήματα υγείας πρέπει να προσδώσουν τη δέουσα προσοχή στις συγκεκριμένες ανάγκες και προτεραιότητες των γυναικών.

- Όλες οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να έχουν οικονομικά προσιτή και ισότιμη πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα και σε σχετικές τεχνολογίες, καθώς και στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση για αυτοδιαχείριση της πάθησής τους.

- Όλες οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες προγραμματισμού πριν την εγκυμοσύνη τους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη κύησης.

- Οι γυναίκες κάθε ηλικίας πρέπει να έχουν ευκαιρίες για σωματική άσκηση ώστε να βελτιωθεί η υγεία τους τώρα και στο μέλλον.

- Οι έγκυοι πρέπει να έχουν επαρκή πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο, στη φροντίδα και στην εκπαίδευση ώστε να επιτύχουν θετικές εκβάσεις υγείας τόσο για τις ίδιες όσο και για το παιδί τους.


Διαβήτης κύησης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της IDF, μία στις 7 εγκυμοσύνες επηρεάζεται από τον διαβήτη κύησης, ενώ 20,9 εκατομμύρια γεννήσεις ζώντων (ποσοστό 16,2%) προέκυψαν από κάποια μορφή υπεργλυκαιμίας κατά την εγκυμοσύνη. Περίπου μία στις δύο γυναίκες που θα αναπτύξουν διαβήτη κύησης θα εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα 5-10 ετών μετά τον τοκετό.

Ποσοστό 50% των περιστατικών υπεργλυκαιμίας στην εγκυμοσύνη παρατηρούνται σε γυναίκες κάτω των 30 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιστατικών καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες περιγεννητικής φροντίδας είναι περιορισμένη.


Απαραίτητα βήματα

- Οι στρατηγικές πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 πρέπει να εστιάζουν στην υγεία και τη διατροφή της μητέρας, όπως και σε άλλες συμπεριφορές πριν την εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια αυτής, καθώς και στη διατροφή του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

- Οι επισκέψεις στον γιατρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να επικεντρώνονται στην προαγωγή της υγείας της γυναίκας και την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη.

- Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι ως προς την αναγνώριση, την αντιμετώπιση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Καίριος ο ρόλος της γυναίκας στον διαβήτη

- Ποσοστό έως και 70% των περιστατικών διαβήτη είναι δυνατό να προληφθούν μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

- Το 70% των πρόωρων θανάτων ενηλίκων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

- Οι γυναίκες, ως μητέρες, επηρεάζουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών τους.

- Οι γυναίκες, ως νοικοκυρές, έχουν τον έλεγχο της διατροφής και άλλων συνηθειών της οικογένειας κι έτσι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν επιρροή ως προς την πρόληψη του διαβήτη.


Απαραίτητα βήματα

- Οι γυναίκες πρέπει να έχουν εύκολη και ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και σε άλλους πόρους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν τον διαβήτη τύπου 2 στην οικογένειά τους και να θωρακίσουν την υγεία τους.

- Η προώθηση ευκαιριών για σωματική άσκηση στα νεαρά κορίτσια, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs