Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Οι δύο ματωμένες χαρτοπετσέτες που οδήγησαν στον δολοφόνο της 32χρονης Δώρας


Δύο χαρτοπετσέτες που είχαν αίμα από την άτυχη Δώρα Ζέμπερη ήταν το στοιχείο κλειδί που οδήγησε στον δολοφόνο. ...
«Δεν αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου», δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής.




Σε δύο χαρτοπετσέτες που ήταν εμποτισμένες με αίμα της άτυχης Δώρας Ζέμπερη και οι οποίες βρέθηκαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας, στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών, εντοπίστηκε το βιολογικό υλικό του 58χρονου που κατακρεούργησε, με 14 μαχαιριές, την 32χρονη εφοριακό. Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, κατά τη σημερινή παρουσίαση της πολύκροτης υπόθεσης της στυγερής δολοφονίας της Δ. Ζέμπερη από τον δράστη, ο οποίος είναι τοξικομανής και σεσημασμένος. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο 58χρονος, που είναι χωρισμένος και έχει μια κόρη, είχε συλληφθεί και φυλακιστεί τον Ιούνιο του 2011 για κατοχή 37,5 κιλών χασίς, ενώ αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Χαλκίδας, τον Μάιο του 2017.

«Ο 58χρονος, που ομολόγησε το έγκλημα, έχει απασχολήσει κατ΄ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για κλοπές και παραβάσεις της νομοθεσίας για όπλα και ναρκωτικά», τόνισε κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, ενώ αναφερόμενος στα όσα έγιναν το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου, που διαπράχθηκε η στυγερή δολοφονία, υπογράμμισε:«Ο δράστης πήγε στο νεκροταφείο υπερπηδώντας τον τοίχο, από την πλευρά των σιδηροδρομικών γραμμών, με σκοπό να κλέψει και στη συνέχεια να πουλήσει μεταλλικά και χάλκινα κηροπήγια και καντήλια από μνήματα. Εκεί εντόπισε την 32χρονη και αφού την πλησίασε, την απείλησε με μαχαίρι που είχε μαζί του, απαιτώντας να του δώσει την τσάντα της. Η εφοριακός αντέδρασε και ο δράστης την έπληξε επανειλημμένα με το μαχαίρι, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα».

Ο δολοφόνος φεύγοντας από το νεκροταφείο ακολούθησε την ίδια διαδρομή, ενώ έκαψε την τσάντα του θύματος, με το περιεχόμενό της, αφού πρώτα πήρε το κινητό τηλέφωνο της εφοριακού. Όσον αφορά το μαχαίρι και την ματωμένη μπλούζα που φορούσε, τα πέταξε σε κάδο απορριμμάτων, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το νεκροταφείο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο δολοφόνος επιβιβάστηκε σε λεωφορείο και πήγε στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου πούλησε σε κατάστημα το κινητό τηλέφωνο του θύματος για 20 ευρώ. Η αστυνομία εντόπισε το στίγμα του κινητού τηλεφώνου στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ το πρόσωπο του 58χρονου καταγράφηκε από κάμερα του καταστήματος. Έπειτα από συνεχείς αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και μετά από επίδειξη της φωτογραφίας του δράστη σε υπαλλήλους επιχειρήσεων και κατοίκους της περιοχής, η αστυνομία κατάφερε να τον εντοπίσει, ενώ η σύλληψή του έγινε χθες το πρωί, στην Ριζούπολη.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία κατά συρροή, καθώς και παράβαση του νόμου περί όπλων υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση σε τακτικό ανακριτή.


Κοντονής: «Η παραπληροφόρηση να σταματήσει εδώ»

Ο δολοφόνος δεν αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου, αλλά αφού είχε συμπληρώσεις τις προϋποθέσεις για την απόλυσή του από τις φυλακές, διευκρινίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εκφράζοντας την ελπίδα: «η παραπληροφόρηση να σταματήσει εδώ».

Συγκεκριμένα, ο 58χρονος, καθ΄ ομολογίαν του, δολοφόνος της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, είχε αποφυλακιστεί το 2017, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, δηλαδή 6 χρόνια στη φυλακή και 3 χρόνια σε μεροκάματα (1.107 ), αφού το 2017 η ποινή του μειώθηκε κατά 8 χρόνια από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.


Συγκεκριμένα:

-Συνελήφθη και προφυλακίστηκε το 2011 για «αγορά και κατοχή ναρκωτικών από κοινού (37,5 κιλά) από μη τοξικομανή». Από εκείνη τη μέρα άρχισε να μετρά ο χρόνος κράτησής του.

-Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του επέβαλλε ποινή 20 ετών. Στο μεσοδιάστημα άρχισε να εργάζεται, όπως έχουν δικαίωμα οι μη ισοβίτες κρατούμενοι.

-Το 2017, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε δραστικά την ποινή του στα 12 χρόνια κάθειρξη. Ο κατηγορούμενος επέστρεψε για λίγες ώρες στη φυλακή και αποφυλακίστηκε, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Κι αυτό, γιατί η αποφυλάκιση γίνεται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Ο κρατούμενος είχε εκτίσει ήδη 6 χρόνια πραγματικής κράτησης και 3 πλασματικής (μεροκάματα).


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, γίνεται γνωστό ότι ο κατηγορούμενος για τη φρικτή δολοφονία στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών φυλακίστηκε το 2011 και τιμωρήθηκε αρχικά με ποινή 20 ετών και τελεσίδικα, το 2017 με ποινή 12 ετών. Με την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης είχε ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της συνήθους υφ΄ όρον απόλυσης κατ΄ άρθρα 105 επ. Ποινικού Κώδικα, δηλαδή τα 3/5 της ποινής του, καθώς είχε ήδη εκτίσει 9 χρόνια ποινής. Κατόπιν τούτου η αποφυλάκισή του, στις 15.6.2017, ήταν δεδομένη. Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή των ν. 4322/2015 και 4411/2016 παρήλκε».

Και καταλήγει ο κ. Κοντονής: «Ελπίζουμε η παραπληροφόρηση να σταματήσει εδώ».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs