Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Οι γεύσεις είναι 5 και όχι 6! Η επιστήμη αλλάζει τώρα τα δεδομένα της!


Εάν τα δάχτυλα και των δύο χεριών -ίσως και ποδιών- σου δεν φτάνουν για να μετρήσεις πόσες φορές έχεις...
ξεκινήσει μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, απλά και μόνο για να πέσεις με τα μούτρα στα μακαρόνια και τις πατάτες λίγες μέρες μετά, 





πρώτον δεν είσαι μόνος σου και δεύτερον ίσως να μην είναι καν δικό σου το λάθος. Το ήξερες ότι μπορεί να έχεις ευαισθησία στους αμυλούχους υδατάνθρακες; Άκου τώρα.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη! Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας κατέληξε πως οι άγλυκοι υδατάνθρακες μπορούν να θεωρηθούν μέχρι και πιθανή 6η γεύση, πλάι στις άλλες πέντε, γλυκιά, ξινή, πικρή, αλμυρή και umami. «Η ζάχαρη, με την ηδονικά ευχάριστη γλυκιά γεύση της, είναι συνήθως ο πιο περιζήτητος υδατάνθρακας», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Η ομάδα πιστεύει όμως τώρα ότι οι μη γλυκοί υδατάνθρακες έχουν και αυτοί γεύση, την οποία λίγοι από εμάς καταλαβαίνουν και αδυνατούν να αντισταθούν.

Στη μικρή αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν τους δύο τύπους υδατανθράκων που απαντώνται συνήθως στα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη μαλτοδεξτρίνη και την ολιγοφρουκτόζη. Οι 34 ενήλικοι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τους καταναλώσουν και να διατηρήσουν “ημερολόγιο διατροφής”. Περιέργως αυτοί που κατάλαβαν τη γεύση τους κατέληξαν να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες και να έχουν πολύ πιο…”γεμάτο” παρουσιαστικό, από όλους τους υπόλοιπους.

«Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στη «γεύση» των υδατανθράκων έχουν επίσης κάποια μορφή υποσυνείδητου επιταχυντή που αυξάνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες ή άμυλο. Πρέπει όμως να κάνουμε πολύ περισσότερες έρευνες για να καταλήξουμε σε βέβαια συμπεράσματα», κατέληξε η έρευνα.

Όπως και να έχεις εμείς αισθανόμαστε πολύ καλύτερα με τον εαυτό μας και τα τρία πιάτα μακαρόνια που φάγαμε χθες και αυτό δεν μπορεί κανείς να μάς το πάρει πίσω.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs