Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Οι 5 μεγάλες αποκαλύψεις των Paradise Papers (pics)


Εκατομμύρια έγγραφα έχουν διαρρεύσει ως μέρος των λεγόμενων Paradise Papers που αποκαλύπτουν ...
πώς οι ισχυροί και οι πλούσιοι του κόσμου έχουν επενδύσει κρυφά τεράστια ποσά σε offshore φορολογικούς παραδείσους.




H πιο εντυπωσιακή αποκάλυψη αφορά το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, μέσω της ιδιωτικής περιουσίας της στο Duchy of Lancaster, έχει επενδύσει σε μια σειρά από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου λιανέμπορου της Βρετανίας, ο οποίος πρόσφατα αναγκάστηκε να αποζημιώσει σχεδόν 250.000 πελάτες.

Περίπου 13.4 εκατομμύρια έγγραφα λέγεται ότι έχουν αποκαλυφθεί, τα οποία έρχονται ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη των Panama Papers, τα οποία είχαν προκαλέσει «τσουνάμι» στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Δείτε ποιες είναι εκείνες οι αποκαλύψεις που συζητιούνται περισσότερο παγκοσμίως τις τελευταίες ώρες


1. Η offshore εταιρίες της Βασίλισσας της Αγγλίας

Η Βασίλισσα μέσω του Δούκα του Λάνκαστερ επενδύει χρήματα σε διάφορες δραστηριότητες και εταιρείες. Μια από αυτές είναι και η αλυσίδα καταστημάτων BrightHouse η οποία έχει πολλές φορές κατακριθεί για την συμπεριφορά της προς στους πελάτες της, αλλά και τις απρόσιτες τιμές της.



2. Υπουργός του Τραμπ επένδυσε στη Ρωσία


Ο Υπουργός εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ, Γουίλμπουρ Ρος έχει μετοχές στην εταιρία «Navigator Holdings» η οποία κάνει μεταφορές πετρελαίου και αερίου για την Ρώσικη εταιρεία ενέργειας Sibur. Στην εταιρεία δισεκατομμυρίων έχει επίσης μετοχές ο γαμπρός του Βλάντιμιρ Πούτιν. Τον Ιανουάριο ο Ρος είχε δηλώσει πως δεν έχει καμία επαγγελματική δραστηριότητα που να έρχεται σε σύγκρουση με τα υπουργικά του καθήκοντα, κάτι που αποδεικνύεται ψευδές.


3. Εμπλέκεται και ο Bono των U2

Μία από τις πιο ασυνήθιστες αποκαλύψεις των εγγράφων ήταν πως ο Bono χρησιμοποίησε μια εταιρεία στην Μάλτα προκειμένου να αποκτήσει ένα εμπορικό κέντρο στην Λιθουανία.



4. Δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν δίκτυα offshore για να αγοράσουν την Άρσεναλ και την Έβερτον


Τα Paradise Papers αποκάλυψαν και δραστηριότητες που αφορούν την Premier League. Η εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαρροής, η Appleby, φαίνεται πως επέβλεψε την απόκτηση ενός σημαντικού μεριδίου τηςΈβερτον για τον Farhad Moshiri και ένα 30% της Άρσεναλ για τον Ουζμπεκιστάνορώσο ολιγάρχη Alisher Usmanov.

Ενώ αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, τα πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία δείχνουν μια μακροχρόνια και στενή επιχειρηματική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών που θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν οι δύο ομάδες μπορούν να ανταγωνίζονται η μία την άλλη διατηρώντας την ανεξαρτησία τους στο γήπεδο. Ειδικά όταν συμπεριλαμβάνεται στη σχέση τους κι ένα δώρο πολλών εκατομμυρίων λιρών από τον Usmanov στο Moshiri.


5. Ο συνεργάτης του Τζάστιν Τριντό


Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό είναι από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο και μέχρι στιγμής δεν είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα, ώστε να αμφισβητηθεί η ακεραιότητα του. Στα paradise Papers όμως συμπεριλαμβάνεται και ο πιο στενός σύμβουλος του Καναδού πολιτικού, Στίβεν Μπρόνφμαν ο οποίος φαίνεται να μετακίνησε εκατομμύρια δολάρια σε offshore εταιρίες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs