Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

Τζερόμ Πουελ: Ποιος είναι ο 64χρονος που αναλαμβάνει το «τιμόνι» της Fed


Ο Ντόναλντ Τραμπ τον χαρακτήρισε ισχυρό, αφοσιωμένο και έξυπνο. Ο 64χρονος Τζερόμ Πάουελ είναι...
ο άνθρωπος που επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ως επικεφαλής της Fed.
Ο Πάουελ θα αναλάβει την αμερικανική κεντρική τράπεζα από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν λήγει η θητεία της Τζάνετ Γέλεν. Ο 64χρονος θεωρείται η ασφαλής επιλογή ανάμεσα στους υποψηφίους που εξέτασε ο Τραμπ, καθώς είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής σταδιακής αύξησης των επιτοκίων που ακολούθησε η Γέλεν από τα τέλη του 2015, κάτι που σημαίνει ότι παρά την αλλαγή θα συνεχίσει μια σταθερή νομισματική πολιτική.

Ο Πάουελ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed από το 2012, με απόφαση του τότε Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στην επενδυτική τράπεζα Read & Co, τη δεκαετία του '80 και αργότερα, από το 1997 έως το 2005, στη μεγάλη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Carlyle Group, της οποίας ήταν εταίρος και ιδρυτής του Industrial Group. Από το 1990 έως το 1993 εργάσθηκε στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, και το 1992 έγινε υφυπουργός Οικονομικών.

Είναι ο πρώτος επικεφαλής της Fed από τη δεκαετία του '70 που δεν έχει σπουδάσει οικονομικά, αλλά νομικά και πολιτικές επιστήμες. Γεννημένος στην Ουάσινγκτον, ο Πάουελ είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Του αρέσει να παίζει γκολφ και να πηγαίνει με ποδήλατο στη δουλειά του. Η μακροχρόνια ενασχόλησή του στον ιδιωτικό τομέα, τον έχει κάνει ένα από τα πλουσιότερα μέλη της Fed. Με βάση τη φορολογική δήλωση του 2016, η περιουσία του ανέρχεται σε 55 εκατ. δολάρια.

Από τη Γέλεν έως τον Αλαν Γκρίνσπαν, που ξεκίνησε τη θητεία του το 1987, όλοι οι επικεφαλής της Fed είχαν διδακτορικό τίτλο στα Οικονομικά. Η Fed απασχολεί περισσότερους από 300 οικονομολόγους με διδακτορικό τίτλους και ο Πάουελ θα μπορούσε να στηριχθεί στις γνώσεις τους περισσότερο από ό,τι οι άλλοι πρόεδροι - αν και αυτό μένει να φανεί στην πράξη. Θα μπορούσε, αντίστοιχα, να επηρεαστεί περισσότερο από τα επιχειρήματα που διατυπώνουν τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed.

Η επιλογή του σπάει μια ακόμα παράδοση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι επικεφαλής της Fed προτείνονταν και για μία ή περισσότερες ακόμη θητείες από άλλους Αμερικανούς προέδρους. Ο προηγούμενος πρόεδρος, ο Μπεν Μπερνάνκι, είχε διοριστεί από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και προτάθηκε εκ νέου από τον Ομπάμα. Ο Αλαν Γκρίνσπαν διορίσθηκε από τον Ρήγκαν και τη θητεία του ανανέωσαν οι τρεις επόμενοι πρόεδροι, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ είχε κατηγορήσει την Γέλεν ότι καθυστέρησε να αυξήσει τα επιτόκια, δημιουργώντας κινδύνους δημιουργίας «φουσκών» στην αμερικανική οικονομία. Μετεκλογικά, όμως, άλλαξε άποψη και είχε δηλώσει ότι θα εξέταζε μία δεύτερη θητεία της, αλλά και ότι στη Fed «θα ήθελες να αφήσεις την προσωπική σου σφραγίδα».

To πιθανότερο είναι ότι ο Πάουελ θα εξασφαλίσει την έγκριση των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν ο Τραμπ να ανανεώσει τη θητεία της Γέλεν, αλλά αναμένεται να υπερψηφίσουν τον Πάουελ, ο οποίος στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στο Συμβούλιο Διοικητών της Fed έχει στηρίξει πολλές από τις αποφάσεις της Γέλεν για τα επιτόκια και ποτέ δεν έδωσε αρνητική ψήφο για τη νομισματική πολιτική. Φαίνεται να δημιουργεί ανακούφιση στους Δημοκρατικούς ότι ο Πάουελ θα διατηρήσει την ίδια πορεία σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, καθώς επικεντρώνεται στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και την περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης που τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ομπάμα. Και όπως γνωρίζουν καλά οι Δημοκρατικοί, ο Πάουελ έχει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση στη νομισματική πολιτική σε σχέση με άλλους υποψηφίους διοικητές της Fed που εξέταζε ο Τραμπ.

Εάν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί, ο Πάουελ θα αναλάβει την επόμενη χρονιά σε μια κρίσιμη περίοδο για την Fed, η οποία θα πρέπει να διατηρήσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που διάγει τον ένατο χρόνο, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση της ρευστότητας που είχε δώσει στην οικονομία με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μεγάλο μέρος των απόψεών του για τη νομισματική πολιτική παραμένει άγνωστο πάντως. «Ολως περιέργως... πιθανόν να είναι αυτός (ο υποψήφιος) που έχει γράψει τα λιγότερα και έχει το μικρότερο ιστορικό δηλώσεων για τη νομισματική πολιτική», σχολιάζει στο BBC ο Τζόσεφ Γκάγκνον, πρώην οικονομολόγος της Fed και σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του Petersen Institute for International Economics. Ο Πάουελ δεν έχει τα συνηθισμένα ακαδημαϊκά προσόντα, γεγονός που μπορεί να τον δυσκολέψει να επιβληθεί ως οικονομική αυθεντία. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποτελέσει πρόβλημα, δήλωσε ο Γκάγκνον. «Εάν ακούς προσεκτικά, είσαι πειστικός και συνεργάζεται με τους συναδέλφους σου προσπαθώντας να βρεθεί κοινό έδαφος, αυτό μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ/ BBC, The Atlantic, Guardian, Financial Times, Bloomberg

Google+ Followers