Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Η πολιτική αστάθεια στην Γερμανία βοηθά την Bayer-Monsanto


Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από...
ουδέτερη σε θετική ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT αναφορικά με την επέκταση της χρήσης της ουσίας στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες. 
Σημειώνεται πως η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο ζιζανιοκτόνο του πλανήτη, και αποτελεί βασικό προϊόν της Monsanto, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer. H χρήση της έχει αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα. Η μόνιμη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Περιβάλλον, την Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε χθες την κυκλοφορία της γλυφοσάτης για επιπλέον 5 χρόνια. 

«Εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη του χρήματος θα δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το χρήμα κερδίζει παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους καταναλωτές η γλυφοσάτη». 

Τα κράτη που αντιτάχθηκαν στην επέκταση της χρήσης της ουσίας είναι κυρίως κράτη της δυτικής Ευρώπης. «Πρόκειται για κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η περιβαλλοντική συνείδηση και η προστασία της υγείας των πολιτών είναι ανεπτυγμένες αξίες. Τα νέα κράτη-μέλη, από την ανατολική Ευρώπη, δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση σε αυτά τα θέματα ενώ τείνουν να υποστηρίζουν την Γερμανία, διατηρώντας έτσι την λογική των κρατών-δορυφόρων που είχαν επί Σοβιετικής Ένωσης». 

Η μεγάλη έκπληξη, όμως, σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, προέρχεται από την Γερμανία, όπου το κίνημα για το περιβάλλον είναι πολύ δραστήριο. «Αυτή την περίοδο, όμως, η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας δεν δέχεται τις πιέσεις που θα έπρεπε, ούτε υφίσταται κάποιο πολιτικό κόστος. Έτσι αποφάσισε να αλλάξει στάση, ταυτιζόμενη με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», είπε ο ευρωβουλευτής και τόνισε πως «μπορεί για τις κυβερνήσεις να μην πρόκειται για σοβαρό θέμα η επέκταση της χρήσης της γλυφοσάτης, όμως είναι σοβαρότατο θέμα για το περιβάλλον, για τους αγρότες και για τους καταναλωτές».

Google+ Followers