Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Black Friday: Ουρές από τα ξημερώματα σε καταστήματα - Η πτώση των τιμών διαφημίζεται όλη τη βδομάδα


Επίσημα από σήμερα το πρωί και στην Ελλάδα έχουμε "Black Friday". Οι μεγάλες αλυσίδες ελπίζουν να προσελκύσουν καταναλωτές, λόγω...
των τιμών που αναμένονται χαμηλές. Άλλωστε, η πτώση των τιμών διαφημίζεται όλη τη βδομάδα.
Για να έχουμε μία εικόνα στο πού περίπου θα κυμανθούν οι τιμές στα προϊόντα, αναφέρουμε πως τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων οι εκπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ 20% - 30%. Το ίδιο ισχύει και για τις αγαπημένες μικρών και μεγάλων παιχνιδομηχανές.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες θα ανοίξουν στις οχτώ το πρωί.

Για την ιστορία, το φαινόμενο "Black Friday", γεννήθηκε πριν 65 χρόνια στις ΗΠΑ και οι πόρτες ανοίγουν οι πόρτες, συνήθως στις πέντε το πρωί.

Στην έκδοση οδηγιών για επιχειρήσεις και καταναλωτές για την Black Friday προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. 

Σύμφωνα με αυτές:

Συστήνεται στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν κατά την περίοδο που θα προηγηθεί της αναφερόμενης δράσης, ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν κατά την Παρασκευή 24/11/2017.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της δράσης, το όφελος για τους ίδιους από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμών (τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της δράσης).

Οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις «Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών» (βλ. άρθρο 78). Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ.9 άρθρο 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του ν. 4177.13 (για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 15 του ν. 4177/2013,δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων Αντιπεριφερειαρχών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.5. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους για τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr/) καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1520 η οποία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Google+ Followers