Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής


Το αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, που λειτουργούν ως αφετηρία και...
ορμητήριο των επιθέσεων των μελών της οργάνωσης, επανέλαβαν, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, τα μέλη της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) και οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ.




Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, δικάζεται στο Εφετείο ο Χρήστος Ζέρβας, υπεύθυνος ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης, πρώην υποψήφιος βουλευτής και μετακλητός υπάλληλος του Γ. Μιχαλολιάκου στη Βουλή, με την κατηγορία της ληστείας και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη. Η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με την ΑΔΕΔΥ καλούν την ίδια ημέρα σε αντιφασιστική συγκέντρωση, στις 8:30, έξω από το Εφετείο, με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ.

«Η υπόθεση κατά του Αλέξη Λάζαρη είναι μία συνέχεια των επιθέσεων και αποπειρών δολοφονίας εκ μέρους της ΧΑ. Ο αγώνας του αντιφασιστικού κινήματος συνεχίζεται μέχρι να καταδικαστούν οι δολοφόνοι. Όμως, το σημαντικό είναι να κλείσουν τα γραφεία γιατί λειτουργούν ως ορμητήρια, την ώρα που ήδη παρατηρούμε μία κλιμάκωση των επιθέσεων» επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται και δεν στρέφεται μόνο κατά προσφύγων, αλλά και κατά επιστημόνων και σπουδαστών και μάλιστα προκλητικά έξω από τον Άρειο Πάγο. Στην περίπτωση της επίθεσης κατά του Αλέξη, οι μάρτυρες δεν φοβήθηκαν και με θάρρος και σθένος αντιτάχθηκαν στους δολοφόνους» παρατήρησε η μητέρα του Αλέξη Λάζαρη, Μαρία Κασκαρίκα. Η ίδια κατήγγειλε ότι «τα τάγματα εφόδου δεν δρουν αυτόνομα, είναι δομημένα με στρατιωτική οργάνωση και πειθαρχία και εκπαιδεύονται στα ΟΥΚ. Αυτήν την εκπαίδευση εφάρμοσαν στον Αλέξη, τον οποίο χτύπησαν στον αυχένα».

Ο συνήγορος του Αλέξη Λάζαρη, Δημήτρης Ζώτος, ανέφερε ότι «υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις κατά του Ζέρβα, λόγω της γενναιότητας των απλών ανθρώπων, των μαρτύρων που ήταν εκεί. Επίσης, η ιατροδικαστική έκθεση περιγράφει τη βλάβη ως βαριά σωματική και η έκθεση αυτή έπαιξε ρόλο ώστε η κατηγορία να γίνει βαριάς σκοπούμενης βλάβης». Ωστόσο, ο ίδιος έκανε λόγο για «ελλείψεις στην ανακριτική διαδικασία». Επιπλέον, ο κ. Ζώτος υπογράμμισε ότι «αυτή η επίθεση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχαν τα γραφεία της ΧΑ. Όποτε έγιναν τέτοιες επιθέσεις, όλες είχαν ως αφετηρία, ως τόπο σχεδιασμού και οργάνωσης τα κατά τόπους γραφεία της ΧΑ, άρα το αίτημα να κλείσουν τα γραφεία είναι βάσιμο και νόμιμο και μπορεί να αποτρέψει να είναι τα γραφεία ορμητήρια επιθέσεων».

Η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, εξήγησε ότι η περίπτωση της επίθεσης κατά του Αλέξη Λάζαρη «είναι άλλη μία απόδειξη της ναζιστικής ιδεολογίας και πρακτικής της ΧΑ».

Η δίκη πραγματοποιείται μόνο λίγες ημέρες μετά την επίθεση κατά της Ευγενίας Κουνιάκη, μέλους της ομάδας πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ, έξω από το δικαστήριο, όπου επρόκειτο να γίνει η δίκη. Η κ. Κουνιάκη ήταν παρούσα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και παρατήρησε ότι «είναι περίεργο να βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση ως θύμα τάγματος εφόδου και όχι ως δικηγόρος θυμάτων», ενώ χαρακτήρισε την επίθεση «ένδειξη βίας και επιβολής». «Έχει σημασία να είμαστε παρόντες στη δίκη της Τετάρτης απέναντι στη ΧΑ» σημείωσε και κατήγγειλε ότι οι Χρυσαυγίτες λειτουργούν «μέσα από την κάλυψη της αστυνομίας και όλα τα παραδείγματα με κύριο της δολοφονίας του Φύσσα, το αποδεικνύουν αυτό».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs