Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Μέσα στην ημέρα η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές


Ακόμα και σήμερα αναμένεται η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές η οποία σύμφωνα με πληροφορίες...
θα γίνει μέσω ανταλλαγής (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.
Ο ΟΔΔΗΧ, εφόσον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δώσει το «πράσινο φως» θα προχωρήσει με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην επόμενη κίνηση μετά την έκδοση του ομολόγου το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόκειται για μία μίνι αναδιάρθρωση χρέους και αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές για άντληση ρευστόστητας και προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Πέρα από αυτό ο βασικός στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφωθεί ένα πεδίο αγορών και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στις κατηγορίες των επιλέξιμων για το QE.


«Πόλεμος» Μαξίμου-ΝΔ για μέρισμα - Paradise Papers και...στο βάθος εκλογές

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο -κατά κύριο λόγο- τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και τις αποκαλύψεις στα Paradise Papers.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός επιμένει να παραπέμπει σε εκλογές το 2019. Και στο παρασκήνιο, οριστικές αποφάσεις για το χρόνο προσφυγής στις κάλπες δεν έχουν πάρει. Ωστόσο, η στρατηγική του Μαξίμου εστιάζεται κατ’ εξοχήν στην παροχολογία και στις υποσχέσεις περί εξόδου από τα μνημόνια. Με προφανή στόχευση να προσεγγίσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα.

Εξ’ αυτού του λόγου, ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει στα επόμενα πολιτικά του βήματα. Και επαναφέρει σε κάθε του τοποθέτηση τις διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό διεφάνη και από την παρέμβασή του χθες στην Κομοτηνή. Όπου χωρίς να κατονομάσει μεν κανέναν, φρόντισε να φωτογραφίσει και να θέσει τα επίδικα. Λέγοντας, ότι φαίνεται ποια σχολή σκέψης ήθους και εθνικής εκπροσωπεί ο καθένας: από το πως αντιμετωπίζει ο καθένας τους δρόμους της ανάπτυξης, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Για να καταλήξει στο μότο ότι καθένας καταλαβαίνει τη διαφορά «ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν».!


Και νέα έξοδος στις αγορές

Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται και νέα έξοδος στις αγορές. Αυτή τη φόρα δεν θα έχει στόχο την άντληση χρήματος. Αλλά την ανταλλαγή ομολόγων, ώστε το προφίλ του χρέους να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Ενώ για τους κυβερνητικούς είναι μείζονος σημασίας και άλλη μια κίνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας.


«Όχι» στα σενάρια για κάλπες

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο, τέλος; εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες νωρίτερα από την άνοιξη του 2019 και κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ως «απίθανο» ένα τέτοιο σενάριο. Έχοντας κατά νου ότι από το Φεβρουάριο του 2018 θα ξεκινήσει ο πιο καθοριστικός γύρος διαπραγμάτευσης, για το καθεστώς που θα ισχύσει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και τη διευθέτηση του χρέους.

Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι κάλπες πριν τον Αύγουστο του 2018 θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για τους κυβερνητικούς που θα καθιστούσε άκυρο το αφήγημά τους.

Google+ Followers