Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

Εμμ. Μακρόν: «Η απουσία ενός διεθνούς πλαισίου επέτρεψε στην Β. Κορέα ν' αναπτύξει τις πυρηνικές δυνατότητές της»


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε να τηρηθεί μια σταθερή στάση απέναντι στο Ιράν σχετικά με τις...
ενέργειές του στην περιοχή και απέναντι στο πρόγραμμά ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Al-Etihad η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.
«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σταθεροί με το Ιράν για τις δραστηριότητές του στην περιοχή και στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων», τόνισε ο Μακρόν που πραγματοποίησε μια 24ωρη επίσκεψη στα ΗΑΕ, την πρώτη που πραγματοποιεί στην Μέση Ανατολή ως πρόεδρος της Γαλλίας.

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν οξύνθηκαν το Σάββατο έπειτα από την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το αεροδρόμιο της σαουδαραβικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

Το Ριάντ επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του να απαντήσει «με κατάλληλο τρόπο».

«Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε περιφερειακή ειρήνη και υπεύθυνους φορείς στην περιοχή που να εργάζονται για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ανοίγοντας ένα επιπλέον μέτωπο το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η κλιμάκωση των εντάσεων και η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, η οποία τελεί υπό αμφισβήτηση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο ηγέτης του γαλλικού κράτους σημείωσε πως: «σήμερα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από αυτή τη συμφωνία που επιτρέπει την πλαισίωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Επικαλούμενος το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας, επισήμανε ότι «η απουσία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου επέτρεψε σε αυτή τη χώρα να αναπτύξει τις πυρηνικές δυνατότητές της» και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να μην κάνει το ίδιο λάθος».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google+ Followers