Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Γιατί είναι αναπόφευκτοι οι πλειστηριασμοί


Είναι δυνατόν η οικονομία να ανακάμψει και να αποκτήσει αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα ...
δημιουργούν πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση;




Τον περασμένο Αύγουστο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -0,9% από -1,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 313 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 456 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πως μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά την οικονομία για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο; Οπως αναφέρει η Εurobank στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» σύμφωνα με τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική ροή αποταμιευτικών πόρων στην ελληνική οικονομία διαμορφώθηκε στο 9,0% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο 2017. Πρόκειται για τον μικρότερο ρυθμό αποταμίευσης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σύνολο της ΕΕ η συνολική αποταμίευση ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 23,9%.

Εκτός από τις γενικότερες συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες και με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και κατ’ επέκταση των πλειστηριασμών. Οπωσδήποτε δεν πρόκειται για ευχάριστη διαδικασία. Κάθε άλλο, αλλά δυστυχώς οι πλειστηριασμοί είναι αναπόφευκτοι για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Κυβέρνηση και κοινωνία πρέπει να τους αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό και στη σωστή τους διάσταση. Πρέπει να προστατευτούν τα σπίτια των φτωχών και αδύναμων ανθρώπων, αλλά υπάρχει μεγάλο πεδίο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων στα επιχειρηματικά δάνεια και στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι πλειστηριασμοί είναι ένα δύσβατο μονοπάτι το οποίο όμως αν δεν περπατήσουμε, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι τον Αύγουστο με τη λήξη του προγράμματος θα περάσουμε σε ένα διαφορετικό στάδιο, κάπως ηπιότερης επιτήρησης από τους δανειστές. Η κατάσταση αναπόφευκτα θα περιπλακεί, αν πριν την έξοδο από το πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά από θέση αδυναμίας πρέπει να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστεί να μας δανείσουν για τη στήριξη των τραπεζών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs