Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο από το λιώσιμο των πάγων


Ένα ειδικό εργαλείο το οποίο ανέπτυξε η NASA μπορεί να προβλέψει ποιες πόλεις θα πλήξουν πλημμύρες εξαιτίας ...
των πάγων που λιώνουν, σύμφωνα με το BBC.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA, το ειδικό μηχάνημα εξετάζει την περιστροφή της γης και τα αποτελέσματα της βαρύτητας προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το πού θα διανεμηθεί το νερό παγκοσμίως.

Ο ερευνητής Erik Ivins δήλωσε: «Οι πόλεις και οι χώρες που επενδύουν σε αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να σκεφτούν και τα ρίσκα που θα αντιμετωπίζουν σε εκατό χρόνια από τώρα. Με το νέο εργαλείο θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν από ποιους πάγους κινδυνεύουν και ως εκ τούτου να πάρουν τα μέτρα τους».

Το Λονδίνο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας.

Η Νέα Υόρκη από την άλλη θα επηρεαζόταν από το λιώσιμο των πάγων στην ανατολική μεριά της Γροιλανδίας. Aυτές είναι δύο περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους.

Ο καθηγητής Eric Larour, ανέφερε στο πλαίσιο των ερευνών πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επηρεαστεί από τρεις παράγοντες, ο ένας εκ των οποίων είναι η βαρύτητα.

Όπως εξηγεί, οι επιφάνειες πάγου είναι τεράστιες μάζες που ασκούν έλξη στον ωκεανό. Όταν οι πάγοι συρρικνωθούν, η έλξη αυτή μειώνεται και η θάλασσα απομακρύνεται από τις μάζες.

Ακόμα ένας καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών είναι η περιστροφή της γης. Καθώς η γη περιστρέφεται, οι μάζες πάγου στην επιφάνειά της αλλάζουν θέση και κατά συνέπεια αναδιανέμεται και το νερό στη γη.

Google+ Followers