Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Στη δημοσιότητα νέα απόρρητα αρχεία από φορολογικούς παραδείσους του Βλάντιμιρ Πόυτιν, του Καναδού πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό και του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος


Μεταξύ των όσων αποκαλύπτονται συμπεριλαμβάνονται συναλλαγές του Ρώσου πρόεδρου Βλάντιμιρ Πόυτιν, του Καναδού πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό αλλά και του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος....




Δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, του πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη αλλά και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής βρίσκονται κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με την αποκάλυψη εγγράφων με την ονομασία Paradise Papers.

Τα Paradise Papers είναι 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν πριν από λίγη ώρα από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.


Μεταξύ άλλων μέσω των Paradise Papers αποκαλύπτονται:

- Οι συμφωνίες μεταξύ μελών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με εταιρείες ρωσικών συμφερόντων όπως οι πληρωμές που έγιναν από επιχείρηση στην οποία συμμετέχει ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν στον ναυτιλιακό όμιλο του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος.

- Το πώς τεχνολογικές εταιρείες όπως η Twitter και η Facebook έλαβαν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από ρωσικά κρατικά ιδρύματα.

- Το σχήμα φοροαποφυγής μέσω των νήσων Κέιμαν που χρησιμοποιεί ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

- Το πώς φοροδιαφεύγουν μαζικά τεράστιες εταιρείες όπως η Nike και η Apple μέσω offshore.

- Τo πώς προστατεύουν τον πλούτο τους μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ και της τηλεόρασης, επίσης μέσω offshore.

- Το μυστικό δάνειο που χρησιμοποίησε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Glencore για να διασφαλίσει δικαιώματα εξόρυξης στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Η χρήση offshore σχημάτων δεν είναι παράνομη αλλά πολλές φορές δεν είναι ηθική και όπως σημειώνει ο Guardian οι αποκαλύψεις αυτές σίγουρα θα αυξήσουν τις πιέσεις σε ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι που έχουν υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσουν το οχήματα φοροδιαφυγής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs