Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Πώς θα αγοράσετε ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο για μία διαδρομή - Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το νέο σύστημα και τις αλλαγές


Στη φάση της εφαρμογής βρίσκεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η νέα ηλεκτρονική κάρτα.

Στην ιστοσελίδα της...
ATH.ENA Card δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης, δηλαδή από πότε ξεκινά η ισχύς της κάρτας ή του εισιτηρίου, πότε και πως γίνεται σε κάθε μέσο η επικύρωση.




Εφόσον έχετε φορτίσει το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο, είτε αυτό είναι το πολλαπλό εισιτήριο, είτε η ATH.ENA Card, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επικυρώνοντάς το κατά την πρώτη σας διαδρομή, οποτεδήποτε γίνει αυτή.

Η ισχύς του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκινά με την πρώτη επικύρωσή του (και όχι με την φόρτιση) και πρέπει να το επικυρώνετε σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα στα οποία θα επιβιβαστείτε κατά την διάρκεια της ισχύος του.

Στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και στο τραμ το ηλεκτρονικό εισιτήριο επικυρώνεται μόνο κατά την είσοδο στο όχημα στα μπλε επικυρωτικά, ενώ στο μετρό (γραμμές 1,2,3) το ηλεκτρονικό εισιτήριο πρέπει να επικυρώνεται και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τις πύλες των σταθμών.

Η επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τους σταθμούς πρέπει να γίνεται παρά το γεγονός ότι οι πύλες θα παραμείνουν ανοικτές στην περίοδο της ταυτόχρονης ύπαρξης χάρτινου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η επικύρωση στα νέα επικυρωτικά μηχανήματα γίνεται ανέπαφα και μία φορά, περνώντας το πολλαπλό εισιτήριο ή την ATH.ENA Card σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον οπτικό αναγνώστη, που είναι τοποθετημένος στο μπλε επικυρωτικό και την πύλη και η θέση του συμβολίζεται με το σχήμα των 4 καμπύλων γραμμών.

Στην παρούσα φάση εφαρμογής του νέου συστήματος, τα είδη των εισιτηρίων και καρτών δεν αλλάζουν. Αλλάζει το μέσο που χρησιμοποιείται, και από χάρτινο γίνεται ηλεκτρονικό για να παρέχει ευελιξία στην χρήση και στην αγορά διαφορετικών τύπων κομίστρου και μελλοντικά να επιτρέπει τη δημιουργία νέων προϊόντων, προσφορών κ.λπ.


Το σύστημα ηλεκτρονικού κομίστρου υποστηρίζει δύο κατηγορίες προϊόντων:

Προϊόντα χρονικής διάρκειας, όπως είναι π.χ. το εισιτήριο 1,40 ευρώ με διάρκεια 90 λεπτά της ώρας, η παλαιού τύπου μηνιαία κάρτα με ονομασία προϊόν 30 ημερών, η ετήσια κάρτα με διάρκεια ισχύος 365 ημέρες κ.λπ.

Αποθηκευμένη αξία (ευρώ), την οποία χρησιμοποιούμε ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι από το οποίο αφαιρείται η αξία μιας διαδρομής (π.χ. απλή διαδρομή αξίας 1,40 ευρώ ή μιας απλής διαδρομής αεροδρομίου με λεωφορείο ή μετρό).

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί περίπου 140.000 προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών από τα εκδοτήρια, ενώ άλλες περίπου 40.000 έχουν αποσταλεί ταχυδρομικώς στους κατόχους τους.


Δείτε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο:

Η προθεσμία της 10ης Νοεμβρίου δεν αφορά στο μεμονωμένο εισιτήριο, αλλά στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Μέχρι να «κλείσουν» οι μπάρες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευθεί χάρτινο εισιτήριο του 1,40 ευρώ, είτε από αυτόματο μηχάνημα είτε από εκδοτήριο και να το επικυρώσει στα παλαιά μηχανήματα.

Όταν κλείσουν οι μπάρες μπορεί κανείς να αγοράσει την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card). Το αρχικό κόστος αγοράς της ανέρχεται στα 7 ευρώ τουλάχιστον. Πρέπει δηλαδή κανείς να αγοράσει το πακέτο των 5 εισιτηρίων. Η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα προσφέρει τη δυνατότητα επαναφόρτισης ακόμη και ενός εισιτηρίου 1,40 ευρώ. Με απλά λόγια για να μπορέσετε να πάρετε ένα μόνο ηλεκτρονικό εισιτήριο των 1,40 ευρώ πρέπει πρώτα να αγοράσετε την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα με τα 5 εισιτήρια. Όταν σας τελειώσουν μπορείτε να βάλετε μόνο ένα εισιτήριο.

Αυτή την κάρτα μπορείτε να την κρατήσετε χωρίς να χρειαστεί ποτέ να την αντικαταστήσετε.

Μεμονωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο μπορεί κανείς σήμερα να προμηθευθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχει ήδη αγοράσει την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card). Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί κάποιος να προμηθευθεί απευθείας μεμονωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο αξίας 1,40 ευρώ, αλλά πρώτα πρέπει να πληρώσει τα 7 ευρώ και να πάρει την κάρτα με τα 5 μεμονωμένα εισιτήρια.

Το ATH.ENA Ticket προσφέρει τη δυνατότητα επαναφόρτισης με 5 μεμονωμένα εισιτήρια (αξίας 7 ευρώ) ή με 10 μεμονωμένα εισιτήρια (14 ευρώ) στο πακέτο, των οποίων παρέχεται ένα δωρεάν.

Μπορείτε να αποκτήσετε Ανώνυμη ATH.ENA Card σε όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων. ΠΡΟΣΟΧΗ : Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση ανώνυμης ATH.ENA Card είναι η αγορά εισιτηρίου 5 ή 10 + 1 διαδρομών. Αν η ATH.ENA Card σας είναι ανώνυμη, τότε μπορείτε να την φορτίσετε με: Με ένα από τα παρακάτω προϊόντα κανονικής τιμής:

- Εισιτήριο €1,40

-Πακέτο 5 εισιτηρίων €1,40, συνολικής αξίας €7,00

-Οποιοδήποτε από τα εισιτήρια αεροδρομίου με λεωφορείο ή μετρό κανονικής τιμής.

Εξαιρούνται τα ομαδικά εισιτήρια αεροδρομίου 2-3 ατόμων του μετρό, τα οποία διατίθενται μόνο ως πολλαπλό

-Εισιτήριο 24 ωρών €4,50

-Εισιτήριο 5 ημερών €9,00

-Εισιτήριο 3 ημερών (τουριστικό) €22,00

Σήμερα δόθηκε εντολή να βγουν και ηλεκτρονικά εισιτήρια με 1,40 ευρώ. Την έκδοση μεμονωμένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων του 1,40 ευρώ θα επιτρέψει από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου ο ΟΑΣΑ, στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Οι επιβάτες που έχουν στην κατοχή τους χάρτινα εισιτήρια θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι αυτή την ημερομηνία.

Αγορά Πολλαπλού Εισιτηρίου: Χρειάζεται προσοχή γιατί δεν φορτίζει με ένα μόνο εισιτήριο των 1,40 ευρώ. Μπορείτε να το πάρετε από όλα τα αυτόματα μηχανήματα.Με ποια προϊόντα κομίστρου μπορώ να φορτίσω το πολλαπλό εισιτήριο;

-το ημερήσιο €4,50

-5ήμερο €9,00

-3ήμερο - τουριστικό €22,00

-πέντε (5) εισιτήρια του €1,40, συνολικής αξίας €7

-τα εισιτήρια αεροδρομίου με λεωφορείο και μετρό, εφόσον η τιμή τους είναι ίση ή μεγαλύτερη των €4,50.Κατά την αγορά των ομαδικών εισιτηρίων αεροδρομίου για 2 και 3 άτομα εκδίδονται 2 και τρία πολλαπλά εισιτήρια, ένα για κάθε άτομο.

Όλα τα άτομα ενός ομαδικού εισιτηρίου επιβάλλεται να ταξιδεύουν μαζί. Διαφορετικά κατά τον έλεγχο θα επιβάλλεται πρόστιμο.ΠΡΟΣΟΧΗ : Απαραίτηση προϋπόθεση για την έκδοση πολλαπλού είναι η κατ'ελάχιστο αγορά εισιτηρίου 5 ή (10 + 1) διαδρομών.Εφόσον ο κάτοχος του πολλαπλού εισιτηρίου το διατηρεί σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να επαναφορτίζεται με έναν από τους προαναφερόμενους τύπους κομίστρου κάθε φορά.Η πληρωμή γίνεται είτε με μετρητά είτε μέσω κάρτας στα εκδοτήρια που διαθέτουν POS.

Τα άτομα που δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη ATH.ENA Card, ώστε να μπορέσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που έχουν. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να προσκομίσουν στα Σημεία Έκδοσης Προσωποποιημένης ATH.ENA Card τα απαραίτητα παραστατικά, όπως γίνεται με το χάρτινο εισιτήριο και κάρτες Η ATH.ENA Card, που θα εκδοθεί στο όνομά σας, θα επιτρέπει την μετακίνησή σας με μειωμένο κόμιστρο καθ’ όλη την χρονική περίοδο που διαρκεί το δικαίωμά σας στο μειωμένο κόμιστρο.

Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη ATH.ENA Card προσκομίζοντας στα Σημεία Έκδοσης Προσωποποιημένης ATH.ENA Card τα απαραίτητα παραστατικά, όπως γίνεται με το χάρτινο εισιτήριο και κάρτες. Η ATH.ENA Card που θα εκδοθεί στο όνομά σας, θα επιτρέπει την δωρεάν μετακίνησή σας καθ’ όλη την χρονική περίοδο που διαρκεί το δικαίωμά σας στην δωρεάν μετακίνηση.

Τι πρέπει να κάνω όταν λήξει η χρονική ισχύς του εισιτηρίου μου και δεν ολοκλήρωσα την διαδρομή μου; Αυτό το ερώτημα είναι σημαντικό. Αν ταξιδεύετε με τις γραμμές 1, 2 και 3 ο οπτικός αναγνώστης στην πύλη εξόδου θα αναγνωρίσει ότι το εισιτήριο έχει λήξει και δεν θα ανοίξει για να εξέλθετε. Θα πρέπει να πατήσετε το κομβίο κλήσης του Υπεύθυνου Σταθμού. Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο, τρόλλεϋ ή τραμ, η λήξη του εισιτηρίου σας θα γίνει αντιληπτή στην περίπτωση ελέγχου, οπότε θα σας επιβληθεί πρόστιμο.

Ειναι γνωστό ότι η επικύρωση του χάρτινου εισιτηρίου γίνεται ΜΙΑ φορά, στο πρώτο μέσο που θα επιβιβαστούμε και το εισιτήριο βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος της χρονικής περιόδου που αναγράφεται σε αυτό.

Στο νέο σύστημα, η έναρξη ισχύος του ηλεκτρονικού κομίστρου γίνεται με την επικύρωση στο πρώτο μέσο που θα επιβιβαστούμε.

Αντίθετα, το ηλεκτρονικό κόμιστρο πρέπει, καθ’ όλη την διάρκεια ισχύος του, να το επικυρώνουμε ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που επιβιβαζόμαστε σε όχημα (λεωφορείο, τραμ, τρόλλεϋ) και ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που περνούμε τις πύλες του μετρό, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs