Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλά το βράδυ


Σίγουρα, κάποια βράδια ο ύπνος σε παίρνει τόσο γρήγορα που δεν το καταλαβαίνεις και μπαίνεις στη...
χώρα των ονείρων με το που ακουμπήσεις το κεφάλι σου στο μαξιλάρι, και αυτές είναι οι καλές βραδιές αναμφίβολα. 




Υπάρχουν όμως και τα δύσκολα βράδια που στριφογυρνάς στο κρεβάτι σου προσπαθώντας να πείσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί και να σταματήσει να σκέφτεται το project που έχεις στη δουλειά, να ανησυχείς για τους φίλους σου, την οικογένεια σου, το κατοικίδιο σου και οτιδήποτε σε κάνει να αναλύεις μία κατάσταση έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου ξυπνάς πιο κουρασμένη από ό,τι έπεσες στο κρεβάτι σου.

Η λύση συχνά είναι πιο εύκολη από όσο πιστεύεις, σίγουρα ο διαλογισμός μπορεί να είναι μία καλή και αποτελεσματική ιδέα, όμως μια ακόμα επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι επιλεκτική στα σνακς που διαλέγεις να φας πριν πέσεις για ύπνο. Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά που μπορούν να σε κάνουν να φτάσεις στο επιθυμητό στάδιο του ύπνου χωρίς να "λαγοκοιμάσαι". Αντί, λοιπόν, να πιέζεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί –κάτι που το κάνει πιο δύσκολο σίγουρα!- φτιάξε ένα γεύμα, το οποίο θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς σαν πουλάκι, ενώ θα έχεις φάει ένα νόστιμο φαγητό!


Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο εμπεριέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξέο το οποίο δεν παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθά στο να σε πάρει ο ύπνος. Είναι επίσης πηγή πρωτεϊνών κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις χορτάτη κάνοντας σε έπειτα να νυστάξεις.


Χούμους

Το χούμους πέρα από το ό,τι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τελευταία έχει τη δυνατότητα να σε κάνει να νυστάξεις και να κοιμηθείς καθώς επίσης εμπεριέχει το αμινοξέο τρυπτοφάνη. Μία ακόμα τροφή που περιέχει μεγάλη ποσότητα τρυπτοφάνης είναι το super food ταχίνι που ανάμεσα στις αμέτρητες ιδιότητες του έχει και την ιδιότητα να σε χαλαρώνει βοηθώντας σε να κοιμηθείς.


Γιαούρτι

Εάν χρειάζεσαι ένα σνακ το οποίο θα σου γεμίσει το στομάχι αλλά και θα σε κάνει να λαχταρήσεις το κρεβάτι σου, αυτό είναι το γιαούρτι. Τα γαλακτοκομικά προιόντα, συμπεριλαμβανομένου το γιαούρτι, περιέχουν τρυπτοφάνη αλλά και ασβέστιο. Το ασβέστιο έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες βοηθώντας τον εγκέφαλο σου να ηρεμήσει αρκετά ώστε να καταφέρεις να αποκοιμηθείς.


Φακές

Οι φακές είναι άλλη μία τροφή, η οποία είναι πηγή τρυπτοφάνης του αμινοξέου που σε βοηθάει να κοιμηθείς ελαφριά, αυτός είναι και ο λόγος που αν καταναλώσεις ένα μπολ φακές πριν τον ύπνο, θα κοιμηθείς ευκολότερα.


Ποπκόρν

Σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σνακς, το ποπκόρν είναι μία πολύ καλή επιλογή για μετά το δείπνο σου. Το ποπκόρν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι οποίοι βοηθούν να ενεργοποιηθούν οι ιδιότητες της τρυπτοφάνης που έχεις καταναλώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αφήνοντας σε χορτασμένη αλλά και νυσταγμένη.


Μαύρη σοκολάτα

Πολλές φορές θα έχει τύχει να φας σοκολάτα πριν πέσεις για ύπνο χωρίς να γνωρίζεις τις ευεργετικές ιδιότητες της όσον αφορά τα θέματα του ύπνου. Σύμφωνα με μία μελέτη, η έλλειψη μαγνησίου παίζει κρίσιμο ρόλο στις διαταραχές του ύπνου κάτι που καθιστά τη μαύρη σοκολάτα και την υψηλή ποσότητα μαγνησίου που περιέχει ιδανική για τις αυπνίες.


Βότανα

Η βαλεριάνα, το χαμομήλι αλλά και η λεβάντα (ανάμεσα σε άλλα) είναι βότανα γνωστά για τις ευεργετικές αλλά και χαλαρωτικές τους ιδιότητες και προτείνονται ως λύση στις διαταραχές του ύπνου. Ένα τσάι με βάση τη βαλεριάνα, το χαμομήλι και τη λεβάντα (δοκίμασε και τα τρία μαζί ) είναι ιδανικό για να σε χαλαρώσει και να σε αφήσει χωρίς κόπο στην αγκαλιά του Μορφέα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs