Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Τρεις άνθρωποι συγκεντρώνουν τον πλούτο της μισής Αμερικής


Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ - ο Bill Gates, ο Jeff Bezos και ο Warren Buffett - έχουν τον ίδιο πλούτο με...
το μισό του φτωχού πληθυσμού της χώρας, ή πιο συγκεκριμένα, με 160 εκατομμύρια άτομα.




Μία ανάλυση του πλούτου των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής διαπίστωσε ότι οι τρεις επιχειρηματίες συγκεντρώνουν μια περιουσία 248,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών είπε ότι το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει δημιουργήσει μια «ηθική κρίση».

Σε μια έκθεση του, ο δισεκατομμυριούχος Bonanza, σημείωσε πως η νέα φορολογική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ θα «επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες στον πλούτο», καθώς το 80% των φορολογικών πλεονεκτημάτων θα καταλήγουν στο πιο πλούσιο 1% των νοικοκυριών.

«Η ανισότητα του πλούτου είναι σε άνοδο», δήλωσε ο Chuck Collins, οικονομολόγος και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Τώρα είναι η ώρα για δράσεις που μειώνουν την ανισότητα, όχι φορολογικές περικοπές που ευνοούν τους πολύ πλούσιους».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στην λίστα του περιοδικού Forbes για τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ αξίζουν συνολικά το ποσό 2,68 τρις. - περισσότερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι 400 πλουσιότεροι έχουν πλέον περισσότερο πλούτο από το 64% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Μιλάμε για 80 εκατομμύρια νοικοκυριά ή 204 εκατομμύρια άτομα», αναφέρει η έκθεση. «Είναι περισσότεροι άνθρωποι από ό, τι ο πληθυσμός του Καναδά και του Μεξικού μαζί».

Η έκθεση αναφέρει ότι η «κατηγορία δισεκατομμυριούχων» συνεχίζει να «αυξάνει την απόσταση του από τους υπόλοιπους» με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. «Δεν έχουμε δει τέτοια ακραία επίπεδα συγκεντρωμένου πλούτου και εξουσίας από την πρώτη χρυσή εποχή πριν από έναν αιώνα» σημειώνεται.

Το Forbes γιόρτασε το 2017 ως «έναν χρόνο ρεκόρ για τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική», καθώς «το ποσό εισόδου στο πιο αποκλειστικό κλαμπ της χώρας αυξήθηκε σχεδόν κατά 18% στα 2δις δολάρια». Ήταν η δεκαπλάσια αύξηση του ποσού των χρημάτων που χρειάζονταν για να εισέλθει κάποιος στη λίστα όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1982.

Ο Josh Hoxie, ένας άλλος συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Τόσα πολλά χρήματα συγκεντρώνονται σε τόσο λίγα χέρια, ενώ πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται. Αυτό δεν είναι μόνο κακό οικονομικά, είναι μια ηθική κρίση».

Η έκθεση αναφέρει ότι πολλοί Αμερικανοί συμμετέχουν σε ένα «αναδυόμενο κίνημα κατά της ανισότητας. Πριν από έναν αιώνα, ένα παρόμοιο κίνημα κατά της ανισότητας έλαβε δράση στην πορεία λίγο περισσότερου από μιας γενιάς, διαμορφώθηκε μια πολύ πιο ισότιμη Αμερική», αναφέρει.

Η άνοδος του πλουσιότερου μέρους της κοινωνίας έρχεται τη στιγμή που ένα στα πέντε αμερικανικά νοικοκυριά ζει σε αυτό που οι συγγραφείς της έκθεσης ονομάζουν «υποβρύχιο έθνος», είτε με μηδενικό, είτε με αρνητικό πλούτο. Η ανισότητα είναι ακόμη πιο έντονη μεταξύ των μειονοτήτων. Τρία από τα δέκα νοικοκυριά έγχρωμων και το 27% των λατινοαμερικάνων έχουν μηδενικό ή αρνητικό πλούτο, σε σύγκριση με το 14% των λευκών οικογενειών.

Μόνο δυο Αφροαμερικανοί μπήκαν στην λίστα με τους 400 του Forbes: Η Oprah Winfrey (αριθμός 264 με $ 3δις) και ο τεχνολογικός επενδυτής Robert Smith (Νο 226 με 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια). Πέντε μέλη του Forbes έχουν καταγωγή από την λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα ιδιοκτησίας Jorge Pérez, του ιδιοκτήτη της ομάδας μπέιζμπολ του LA Angeli Arturo Moreno και τριών μελών της οικογένειας του τέως Κολομβιανού μεγιστάνα μπύρας Julio Mario Santo Domingo, κύριος μέτοχος της SABMiller.

Τα 25 κορυφαία άτομα στο Forbes είναι όλα λευκά. Ο πλουσιότερος είναι ο Gates, ο ιδρυτής της Microsoft, με 89 δισ. Δολάρια, ακολουθούμενος από το Bezos του Amazon με 81,5 δισ. Δολάρια, στη συνέχεια ο επενδυτής Warren Buffett με 78 δισ. Δολάρια και ο Mark Zuckerbergτου Facebook με $ 71 δισ.

Από τη δημοσίευση της λίστας Forbes τον περασμένο μήνα, η τιμή μετοχής της Amazon αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10%, ανεβάζοντας την περιουσία του Bezos σε περίπου 95 δισ. Δολάρια, τοποθετώντας τον προσωρινά στο νούμερο ένα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs