Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Αν είσαι το πρώτο παιδί των γονιών σου, μάλλον σε «συμπαθούν» περισσότερο - Τι δείχνει νέα έρευνα


Τα παιδιά πάντα έχουν παράπονο, αν έχουν αδέρφια, ότι οι γονείς τους φέρονται καλύτερα σε κάποιο από αυτά....
Είτε του μιλούν καλύτερα, είτε το προσέχουν περισσότερο, πάντα θα υπάρχει μια διαφορά, αν και αρκετές φορές βρίσκεται μόνο στο μυαλό τους.
Αν πάντως είστε το πρώτο παιδί των γονιών σας, τότε τα νέα είναι καλά για εσάς. Γιατί μάλλον το πιο πιθανό είναι να σας «συμπαθούν» λίγο περισσότερο οι γονείς σας, απ’ ότι τα νεότερα αδέρφια σας.

Τουλάχιστον αυτό έδειξε νέα έρευνα του University of California – Davis. Κατά την διάρκεια της έρευνας, αδέρφια που διανύουν την εφηβεία τους και δεν έχουν πάνω από τέσσερα χρόνια διαφορά, ρωτήθηκαν αν έχει διαφορά η συμπεριφορά των γονιών τους, απέναντι στον καθένα. 

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν αν υπάρχει διαφορά στο πως φέρονται οι γονείς τους στους ίδιους και στα αδέρφια τους και αν αυτό έχει επηρεάσει την αυτοπεποίθησή τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 74% των μαμάδων και το 70% των μπαμπάδων, «συμπαθούν» ένα από τα δυο παιδιά περισσότερο από το άλλο.

Αλλά όταν οι έφηβοι ρωτήθηκαν, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα νεότερα αδέρφια συχνά αισθάνονται πως τα πρώτα παιδιά των γονιών τους έχουν καλύτερη αντιμετώπιση, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση τους.

Τα μεγαλύτερα αδέρφια αισθάνονται λίγο περισσότερη αυτοπεποίθηση, γιατί είναι οι πρώτοι που φτάνουν σε στάδια της ζωής που είναι ζωτικής σημασίας, όπως η πρώτη μέρα στο σχολείο, η εφηβεία κλπ. Η έρευνα είχε σαν δείγμα 384 οικογένειες και αρχικά προσπάθησε να αποδείξει ότι τα μεγαλύτερα ζόρια τα «τραβάνε» τα πρώτα παιδιά. Παρόλ’ αυτά, αποδείχθηκε το αντίστροφο. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν πρώτα την ευκαιρία να φέρουν μια «επιτυχία» στην οικογένεια, είτε σχολική, είτε αθλητική κλπ.

Η καθηγήτρια Katherine Conger που ανήκε στην ερευνητική ομάδα είπε: «Έμεινα έκπληκτη. Η αρχική μας υπόθεση ήταν πως τα μεγαλύτερα παιδιά θα επηρεάζονταν περισσότερο από διαφορές στην συμπεριφορά των γονιών τους απέναντί τους, επειδή ακριβώς είναι τα μεγαλύτερα».

Αν πάλι είστε τα μικρότερα αδέρφια, δεν είστε και καταδικασμένοι. Έχει και τα καλά του να έχεις μεγαλύτερα αδέρφια. Μια προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, απέδειξε πως το να έχεις μεγαλύτερα αδέρφια βοηθά στην εξυπνάδα σου. Ενώ μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, έδειξε αν μεγαλώσεις με αδέρφια, τότε μπορεί να μειωθούνοι πιθανότητες ενός μελλοντικού διαζυγίου. 

Οπότε, κανείς να μην το πάρει κατάκαρδα. Κάθε κατάσταση και κάθε σχέση στην ζωή άλλωστε, έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της... 

Google+ Followers