Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ: Πωλήθηκε σε μυθική τιμή – Ποιος ο αγοράστης


Ένα κομμάτι του βασιλικού θησαυρού της Γαλλίας πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s χθες στη Γενεύη....
Το διαμάντι πουλήθηκε αντί 14,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (12,3 εκατ. ευρώ /14,5 εκατ. δολάρια).




Πρόκειται για το ροζ διαμάντι «Le Grand Mazarin», 19,07 καρατίων, που άλλοτε κοσμούσε το στέμμα βασιλέων και αυτοκρατόρων της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Ναπολέοντα.

Ο οίκος περιγράφει το ροζ διαμάντι ως «αιώνιο σύμβολο ομορφιάς» και «μαρτυρία 350 ετών ευρωπαϊκής ιστορίας». Ο οίκος δημοπρασιών, που εκτιμούσε ότι η τιμή του κυμαινόταν μεταξύ έξι και εννέα εκατ. δολαρίων, δεν δημοσιοποίησε το όνομα του πωλητή ούτε του αγοραστή.

Η πολύτιμη πέτρα είχε εξορυχθεί από τα παλιά ορυχεία της περιοχής Γκολκόντα στη νοτιοκεντρική Ινδία τον 17ο αιώνα. Φέρει το όνομα του Μαζαρίνου, καρδιναλίου, ιταλού διπλωμάτη και μεγάλου συλλέκτη έργων τέχνης, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Γαλλίας επί βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΓ” και του Λουδοβίκου ΙΔ’. Ο γεννημένος στην Ιταλία Μαζαρίνος κληροδότησε μετά τον θάνατό του, το 1661, την πολύτιμη πέτρα στον Λουδοβίκο ΙΔ” και πλέον το διαμάντι εντάσσεται στα Κοσμήματα του Στέμματος της Γαλλίας.

Τέσσερις βασιλείς, τέσσερις βασίλισσες, δύο αυτοκράτορες και δύο αυτοκράτειρες θα ευτυχήσουν να έχουν το διαμάντι στην κοσμηματοθήκη τους, αρχίζοντας από τον Λουδοβίκο ΙΔ” , γνωστό ως «βασιλιά Ήλιο».

Μετά τη Γαλλική Επανάσταση το διαμάντι πέρασε από τα χέρια του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα, του ανιψιού του Ναπολέοντα Γ” και της συζύγου και τελευταίας αυτοκράτειρας της Γαλλίας Ευγενίας.

Το 1887 η πολύτιμη πέτρα τέθηκε σε δημοπρασία κατά τη διάρκεια της πώλησης των Κοσμημάτων του Στέμματος. Ο γάλλος κοσμηματοπώλης Φρεντερίκ Μπουσερόν το αποκτά και το μεταπωλεί στον βαρώνο φον Ντέρβις. Στη συνέχεια το διαμάντι περιέρχεται στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη.
ΠΗΓΗ:thetoc.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs