Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποκάλυψη άγνωστης επίθεσης σε αλλοδαπό - «Ίσως και να έχει πεθάνει»


Για μια αποκάλυψη που έκανε στην ίδια, ένας εκ των κατηγορουμένων και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μίλησε η....
δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας, καταθέτοντας από τον ειδικό χώρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.




Ο λόγος για το στέλεχος του πυρήνα Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργο – Χρήστο Τσακανίκα, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με τη μάρτυρα να διηγείται την ιστορία ενός φρικιαστικού ξυλοδαρμού. «Μας είπε ότι μια μέρα κατεβαίνανε με άλλον έναν (σ.σ. Χρυσαυγίτη) από ένα βουνό και πέσανε πάνω σε δύο Πακιστανούς. Ο ένας κατάφερε τα φύγει, ο άλλος έφαγε τόσο ξύλο «που κλώτσαγαν το κεφάλι του λες και βαράγανε πέναλντι». Παίζει και να έχει πεθάνει».

Η προστατευόμενη μάρτυρας, κατέθεσε ακόμα πως «Μας λέγανε, τους Πακιστανούς τους χτυπάμε». Η ίδια σύμφωνα με την κατάθεσή της, παρέμεινε στην οργάνωση για 1,5 χρόνο, αποχωρώντας το καλοκαίρι του 2013.


Ο Πατέλης και ο Χρυσαυγίτης αστυνομικός

Στην κατάθεσή της, η μάρτυρας αναφέρθηκε και στον κατηγορούμενο πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Πατέλη και τις... εξαιρετικές του σχέσεις με τον -τότε- επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις πορείες είχαμε συνοδεία την αστυνομία».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε περιστατικό κατά το οποίο ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, είχε κατηγορηθεί πως χτύπησε έγκυο. Σύμφωνα με την ίδια «το είπε στον εν λόγω αστυνομικό και ούτε δικογραφία έγινε, ούτε τίποτα...». Σύμφωνα με την μάρτυρα, ο αστυνομικός ήταν Χρυσαυγίτης και «βοηθούσε κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα. Τον έπαιρνε τηλέφωνο (σσ ο Πατέλης) και καθάριζε».

Η μάρτυρας σύμφωνα με την κατάθεσή της, πήγαινε δυο φορές την εβδομάδα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου ο Γιώργος Πατέλης μιλούσε στα μέλη για την ιδεολογία και τους σκοπούς της οργάνωσης που ήταν «να καθαρίσει η χώρα μας από τους Πακιστανούς και όλους τους ξένους».

Σύμφωνα με την ίδια, στα όσα τους έλεγαν περί ναζισμού και άριας φυλής, περιλαμβανόταν και η άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Είπε επίσης, ότι ο κατηγορούμενος βουλευτής, Γιάννης Λαγός, ήταν ένας από αυτούς που έλεγε «είμαστε ναζιστές».

Ο Πατέλης, εκ των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα, σύμφωνα με την μάρτυρα, «είχε φτιάξει ένα δικό του κλειστό πυρήνα από φουσκωτούς». Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, η «μάρτυρας Β» συμπλήρωσε, πως προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε αυτήν την κλειστή ομάδα ήταν να έχει δείρει Πακιστανούς.


Οι «άνωθεν εντολές»

Αναφερόμενη στην δομή που είδε, η μάρτυρας κατέθεσε πως τόσο ο Πατέλης όσο και ο Λαγός, μίλαγαν στα μέλη για πειθαρχία και τους τόνιζαν την ανάγκη να εκτελούν ό,τι τους έλεγαν και να μην ρωτάνε για τις άνωθεν εντολές. Περιέγραψε μάλιστα τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος, ως «ντόμινο» όπου «έδινε το ok ο Μιχαλολιάκος, το έλεγε στον Λαγό, αυτός στον Πατέλη και οι εντολές εκτελούνταν».

Για τον βουλευτή Λαγό, η «μάρτυρας Β» χρησιμοποίησε την έκφραση που έλεγαν τότε «η πλάτη της Νίκαιας» και όταν της ζητήθηκε να το εξηγήσει ανέφερε: «Ο Λαγός προστάτευε τη Νίκαια, η τοπική της Νίκαιας ήταν το καμάρι της Χρυσής Αυγής, γιατί πήγαινε και καθάριζε..». Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της, ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή ήθελε «να πάρει την προστασία στα μαγαζιά από τους Αλβανούς».

Τέλος, αναφερόμενη στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μάρτυρας είπε πως δεν περίμενε να φθάσει «σε φόνο και δη Έλληνα η Χρυσή Αυγή» ενώ τόνισε πως για να γίνει κάτι τέτοιο «έπρεπε κάποιος να δώσει εντολή».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs