Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ένας ηλικιωμένος το πρώτο θύμα της γρίπης


Ένας 79χρονος είναι το πρώτο θύμα της γρίπης για την περίοδο 2017-2018.

Πέντε ακόμη ασθενείς έχουν εκδηλώσει σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας...
της γρίπης και χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Κανένας από αυτούς δεν είχε κάνει το εμβόλιο.




Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην εβδομαδιαία έκθεσητου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με τη δραστηριότητα του ιού.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως έως και την περασμένη εβδομάδα οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα.

Την εβδομάδα 30 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου, είχαν σταλεί στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης για έλεγχο συνολικά 46 “ύποπτα” κλινικά δείγματα, τα 42 από τα οποία προέρχονταν από νοσοκομεία και τα υπόλοιπα από το δίκτυο συνεργαζόμενων γιατρών.

Κανένα από τα δείγματα αυτά δεν βγήκε θετικό για γρίπη. Από την αρχή της περιόδου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 198 κλινικά δείγματα (168 από νοσοκομεία και 30 από γιατρούς).

Τα πέντε από αυτά (2,5%) βρέθηκαν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα τέσσερα ήταν γρίπη τύπου Α και το ένα τύπου Β. Από τα δύο στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, το ένα ανήκε στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και το ένα στον πανδημικό υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.


Εντατική

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και ένα κοριτσάκι 3 ετών.

Τα τέσσερα από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το ένα στον ιό γρίπης τύπου Β. Ιός τύπου Α (Η3Ν2) απομονώθηκε στον 79χρονο που έχασε τελικά τη ζωή του.

Τα τέσσερα από τα παραπάνω σοβαρά κρούσματα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs