Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Στο φως της δημοσιότητας λίστες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου δισ. ευρώ


Λίστες για υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου κατατέθηκαν στη Βουλή ως συνοδεία του Προϋπολογισμού. Οι τέσσερις από τις πέντε λίστες ...
αφορούν 2.158 υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς όμως να αποκαλύπτονται ονόματα, ΑΦΜ, διευθύνσεις και άλλα στοιχεία όσων κατηγορούνται ότι διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις.




Η πέμπτη λίστα αφορά 44 υποθέσεις λαθρεμπορίου για τις οποίες δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι ΑΦΜ των επιχειρήσεων και φορολογούμενων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο. Όλες οι υποθέσεις είναι παλιές αλλά οι φόροι και τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν το 2016. Στις υποθέσεις φοροδιαφυγής οι ελεγκτές επέβαλαν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ και για αυτές του λαθρεμπορίου πάνω από 350 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για 44 μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου. Καταγράφονται ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ και διευθύνσεις κατοικιών ή και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 96 φυσικά και νομικών προσώπων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων αλκοολούχων ποτών, χρυσού, ακόμη και φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας.


Από τον κατάλογο αυτό ξεχωρίζουν δύο πολύ γνωστές υποθέσεις

Η πρώτη περίπτωση αφορά στην εταιρία ΣΕΚΑΠ Α.Ε. που εμφανίζεται να κατηγορείται ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων με τους διαφυγόντες δασμούς, φόρους και πολλαπλά τέλη να υπερβαίνουν συνολικά τα 37,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παλιά υπόθεση για την οποία η εταιρία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» καθώς και στην εταιρία πετρελαιοειδών του ιδιοκτήτη των δύο αυτών πλοίων Θεόδωρου Κουντούρη. Πρόκειται για το πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης και του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε στη Σαλαμίνα στις αρχές Σεπτεμβρίου προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων στο Σαρωνικό. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε βάρος του Κουντούρη, άλλων 5 συνεργατών του καθώς και στις 2 εταιρείες που ανήκουν τα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» και της εταιρίας πετρελαιοειδών του Κουντούρη επιβλήθηκαν από το Τελωνείο Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλαδή ένα χρόνο πριν το ναυάγιο, πολλαπλά τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ για λαθρεμπορία καυσίμων. Οι 6 εμπλεκόμενοι και οι 3 εταιρίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τους ελέγχους του αρμοδίου Τελωνείου.

Η δεύτερη λίστα περιλαμβάνει 898 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με μεγάλη φοροδιαφυγή. Επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα 2,2 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι έχουν προσφύγει στην επιτροπή διοικητικής επίλυσης διαφορών.

Ο τρίτος κατάλογος περιέχει 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Τα πρόστιμα και οι φόροι φθάνουν τα 153,7 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά τα εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν ανέρχονται σε 297,9 εκατ. ευρώ.

Η τέταρτη λίστα αφορά 342 υποθέσεις επιχειρήσεις στις οποίες δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία καθώς δεν αποδόθηκαν παρακρατούμενοι φόροι και ΦΠΑ ύψους 604,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την νομοθεσία στην περίπτωση μη απόδοσης των ανωτέρω φόρων δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους.

Η πέμπτη λίστα αφορά 165 επιχειρήσεις στις οποίες μπήκε το 2016 λουκέτο λόγω φοροδιαφυγής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs