Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ο Τραμπ κήρυξε τη Β. Κορέα κράτος-σπόνσορα της τρομοκρατίας


Kράτος - σπόνσορα της τρομοκρατίας κήρυξε τη Βόρεια Κορέα ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια προκλητική διπλωματική κίνηση...
, που όπως είπε, αποσκοπεί στο να εντείνει δραστικά την πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ώστε να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.




Η Βόρεια Κορέα συμπεριλαμβάνεται πλέον ξανά -εννιά χρόνια μετά την απομάκρυνσή της από τη σχετική λίστα από την τότε επίσης Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου- μαζί με το Σουδάν, τη Συρία και το Ιράν στις χώρες που σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «κατ’ επανάληψη παρείχαν υποστήριξη σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας».

«Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό αυτό», είπε ο Τραμπ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι θα επιβληθεί σήμερα «το υψηλότερο επίπεδο κυρώσεων» κατά της Πιονγιάνγκ προκειμένου να αναγκαστεί να σταματήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.


«Συνεχίζεται έτσι να εντείνεται η πίεση στο καθεστώς του Κιμ», δήλωσε και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, «με στόχο να κατανοήσει ότι τα πράγματα θα επιδεινώνονται διαρκώς μέχρι που να είναι έτοιμος να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου».

Παραμένει, ωστόσο, ασαφές αν η κίνηση του Τραμπ θα τον βοηθήσει να εξαναγκάσει το κομμουνιστικό καθεστώς να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ή αν θα εντείνει απλώς τον φραστικό πόλεμο μεταξύ του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ και του Βορειοκορεάτη δικτάτορα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να προβεί ο τελευταίος σε μια πράξη αντιποίνων, ενδεχομένως σε μια νέα πυραυλική δοκιμή, εκτιμούν αναλυτές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs