Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Αγρια κόντρα ΝΔ-κυβέρνησης στη Βουλή για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία – Πυρ ομαδόν κατά Μαξίμου


Σφοδρή αντιπαράθεση και τόνοι στα ύψη αναμένονται σήμερα στη Βουλή, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ...
για το θέμα της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία.





Την επίκαιρη ερώτηση έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία και πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιτεθεί με δριμύτητα τόσο κατά του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου όσο και κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Πυρ ομαδόν και εκ των έσω για το Μαξίμου 

Πυρ ομαδόν - μάλιστα και εκ των έσω- δέχεται το Μαξίμου για την εμπλοκή του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου στη διαδικασία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αντιπαραβάλει επιχειρήματα και έγγραφα στη Βουλή.

Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν δημοσίως πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ( Νίκος Φίλης, Γιώργος Κυρίτσης, Νίκος Ξυδάκης) αλλά και η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και άλλα στελέχη, θορύβησαν το Μαξίμου μέσα στο Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν πίεση. 

Όχι όμως, σε σημείο που να ανησυχούν για τα όσα ειπώθηκαν περί…ανταρσίας. Καθότι η «αλλεργία» των «53» (Δρίτσας, Χριστοδουλοπούλου, Καραγιαννίδης κ.α) και η μουρμούρα άλλων σημαντικών στελεχών για τον κυβερνητικό εταίρο, είναι γνωστή.


Πυρετός κλειστών συσκέψεων το Σαββατοκύριακο

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν είναι διατεθειμένος να σπουδαιολογήσει τις κομματικές αντιδράσεις. Διότι προέχει να διασφαλίσει τη συνοχή της κυβέρνησης.

Εξ'αυτού του λόγου εντάσσει την όποια κατηγορία από την αντιπολίτευση για τον Π. Καμμένο στο ότι πρόκειται για επίθεση με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης.! Κατά συνέπεια, αναμένεται να υπεραμυνθεί της όλης ...ιστορίας.

Οι κλειστές συσκέψεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν έλειψαν σε κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο. Πηγές με πολύ καλή γνώση μιλούν στο iefimerida και προϊδεάζουν για "μετωπική εφ' όλης της ύλης με τη ΝΔ".


«Φαντασιώνονται σκάνδαλα για να κρύψουν τα πραγματικά» 

Με βασικό τους επιχείρημα ότι πρόκειται «για δήθεν σκάνδαλο Καμένου», αφού όπως σημειώνουν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και έχουν από την πρώτη στιγμή γνωστοποιηθεί από το υπουργείο άμυνας. Επιπλέον, είναι έτοιμοι να αντικρούσουν και να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που εγείρει η ΝΔ ένας προς ένα. 

Παράλληλα, θα επιμείνουν ότι έχει καταρρεύσει το καταστροφολογικό αφήγημα της ΝΔ για την οικονομία και οτι φαντασιώνεται σκάνδαλα για να επισκιάσει τα πραγματικά σκάνδαλα.! Επ’ αυτού, περίοπτη θέση θα έχουν οι offshore, η δραστηριότητα της συζύγου του κ. Μητσοτάκη και άλλων στελεχών της.


«Είναι θέμα αρχής, όχι χειρισμών»

Το κλίμα πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Π. Καμμένου είναι βαρύ. 

Κορυφαίο στέλεχος που έχει ήδη διαφοροποιηθεί, εξηγεί πως «δεν είναι διαφωνία για θέμα χειρισμών, αλλά για θέμα αρχής». Ενώ από την Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν το...παράπονο για απουσία και μη λειτουργία των κομματικών οργάνων.


Κικίλιας: «Μαύρη Δευτέρα» για την κυβέρνηση

Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασ. Κικίλιας έκανε λόγο για «μαύρη Δευτέρα» για την κυβέρνηση. Ωστόσο εκτίμησε ότι «δυστυχώς, αντί απαντήσεων, τη Δευτέρα περιμένουμε, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα», ξεκαθαρίζοντας όμως πως η «η Δευτέρα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή της πολιτικής διερεύνησης της υπόθεσης».


Λοβέρδος: Το όνομα του μεσάζοντα δεν υπάρχει στο έγγραφο της συμφωνίας

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πως το υπουργείο Άμυνας ήθελε οπωσδήποτε τη συνεργασία με τον επιχειρηματία Παπαδόπουλο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ακόμη πως όταν το θέμα ετέθη στη Βουλή και στο ΚΥΣΕΑ, δεν υπήρχε πουθενά το όνομα του μεσάζοντα. «Η ελληνική νομοθεσία από το 2011 απαγορεύει μεσάζοντες όπως και η νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος. Συμπλήρωσε δε ότι «ο κ. Παπαδόπουλος μπαινοβγαίνει στο υπουργείο Άμυνας».

Επιπλέον ο κ. Λοβέρδος είπε πως υπάρχει μία έγκριση στον κ. Παπαδόπουλο για να διαπραγματευτεί. «Διαπραγματεύεται όταν φτάνει η ώρα να πέσουν οι υπογραφές ενημερώνουν οι Σαουδάραβες ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση να υπογράψει τη συμφωνία». Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχει έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πως καλό θα είναι για τον κ. Παπαδόπουλο να πάρετε τη γνώμη της ΕΥΠ»,

Πρόσθεσε μάλιστα: «Υπάρχουν μέρες και μετά τη Δευτέρα (...) Υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν ότι παρότι φύγανε κακήν κακώς (σ.σ. οι Σαουδάραβες) μετά το υπουργείο το ίδιο να ανοίξει πίστωση ώστε να «πέσουν» τα λεφτά με Παπαδόπουλο, ντε και καλά. Ντε και καλά το υπουργείο Εθνικής Αμύνης θέλει συνεργασία με αυτόν τον άνθρωπο. Γιατί τη θέλει; Εγώ κατέθεσα στη Βουλή δύο ενδεχόμενα. Ένα υπάρχει θέμα διαφθοράς που χάνει η Ελλάδα 66 εκατ. ευρώ, απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για να πάρει κάποια λεφτά ένας μεσάζον ή υπάρχει πολιτικό θέμα Υεμένης ή κάτι άλλο».

Επίσης, αναφερόμενος στις διαφωνίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία: «Υπάρχει στη Βουλή η επιτροπή εξοπλιστικών. Όταν ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε την πρόθεση του για τη συμφωνία και ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι». Μάλιστα σημείωσε με νόημα πως διαφωνούντες βουλευτές είναι μέλη της επιτροπής.

«Οι άνθρωποι δεν συντονίζονται. Την απόφαση την έδωσε ο κ. Καμμένος στις 7 Νοεμβρίου απαντώντας σε βουλευτές της ΝΔ. Αυτό που κατέθεσα στη βουλή με την ένδειξη απόρρητο το κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος» τόνισε ο Α. Λοβέρδος ο οποίος αποκάλυψε ότι «το 1999 ή το 2000 η ΕΛ.ΑΣ. είχε αγοράσει υλικό από τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά το επέστρεψε ως άχρηστο».


Βορίδης: Ο Καμμένος δεν ελέγχεται για το ποιόν του αλλά για τις πράξεις του

Αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι αυτή η υπόθεση δεν θα «ρίξει» την κυβέρνηση.

«Ο πόθος του κ. Τσίπρα για παραμονή στην εξουσία είναι τόσος ώστε να έχει εναγκαλιστεί τον κ. Καμμένο τόσο σφιχτά, ώστε θα πάνε στον πάτο μαζί. Αλλά γιατί διαχωρίζουμε τον κ. Τσίπρα από τον κ. Καμμένο; Όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Ο κ. Καμμένος είναι η πιο vulgaire (για να χρησιμοποιήσω και τα γαλλικά, που εσχάτως εξετίμησε ο πρωθυπουργός) εκδοχή του κ. Καμμένου. Αυτό όμως είναι διαφορά ύφους, όχι ποιότητας» τόνισε.

Αναφερόμενος στα έγγραφα που προσκόμισε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, τα οποία ήταν χαρακτηρισμένα «απόρρητα», ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι «όταν ένα έγγραφο κατατίθεται στη Βουλή στα πλαίσια κοινοβουλευτικής διαδικασίας, οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε αυτό». Δήλωσε ακόμη ότι ι κ. Καμμένος εμπλέκεται συνεχώς σε δυσώδεις υποθέσεις που απασχολούν την ελληνική δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο.

«Υπενθυμίζω ότι οι συνομιλίες του με τον ισοβίτη και η εμπλοκή του σε ποινική υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και η υπόθεση με την αγοραπωλησία βλημάτων στην Σαουδική Αραβία απασχολούν ήδη το Κοινοβούλιο, και είμαι βέβαιος ότι θα το απασχολήσουν εντονότερα και στην επόμενη περίοδο που θα έχει διαφορετική σύνθεση. Διευκρινίζω όμως ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι πάντοτε η ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στον δημόσιο βίο και όχι η εκδίκηση, ανεξαρτήτως του πόσο χυδαία ή άδικα μπορεί να φέρονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Ο κ. Καμμένος δεν ελέγχεται για το ποιόν του ή για τον χαρακτήρα του, αλλά μόνο για τις πράξεις του».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs