Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Κίνδυνος να χάσουν τα σπίτια τους 12.000 ιδιοκτήτες - 10.000 στο στοκ των τραπεζών και άλλα 2.000 στο στόχαστρο της εφορίας


Στο σφυρί θα βγουν περισσότερα από 10.000 ακίνητα που βρίσκονται στο στοκ των τραπεζών, ενώ ...
τη χαριστική βολή θα δώσει η Εφορία που σχεδιάζει να εκποιήσει περίπου 2.000 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου.




Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ικανοποίησε, πάντως, τους θεσμούς και άνοιξε τον δρόμο για να κλειδώσει σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία με την Αθήνα, καθώς ήταν βασικό προαπαιτούμενο στην τρίτη αξιολόγηση. Ομως τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, το οποίο είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, μόνο απαρατήρητα δεν πέρασαν από τους δανειστές. Τώρα ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας στα ειρηνοδικεία και έξω από τα συμβολαιογραφεία.

Περισσότερα από 10.000 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών προβλέπεται ότι θα βγουν σε πλειστηριασμό τον επόμενο χρόνο. Αφορούν οφειλέτες με δάνεια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από πέντε χρόνια, των οποίων οι συνεχείς προσκλήσεις μέσω επιστολών από τις τράπεζες για να βρεθεί μια λύση τακτοποίησης των οφειλών τους αγνοούνται.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, τη χαριστική βολή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζεται να δώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν εντός του 2018 στο σφυρί, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε σκοτωμένες τιμές. Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.
Σύμφωνα με το σχέδιο, από το νέο έτος θα αρχίσουν να βγαίνουν στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τα ακίνητα φορολογουμένων και επιχειρήσεων που χρωστούν στην Εφορία. Το σχέδιο προβλέπει εκποιήσεις 2.000 ακινήτων οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ.

Χωρίς καμία προστασία από τους πλειστηριασμούς βρίσκονται όσοι δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε αυτόν και έχει δεχθεί εκποίηση κάθε άλλου περιουσιακού του στοιχείου. Ουσιαστικά, ο νόμος προστατεύει όσους ζουν στα όρια της φτώχειας και υπό το βάρος των χρεών τους προς τις τράπεζες είναι αναγκασμένοι να χάσουν όποιο περιουσιακό στοιχείο έχουν για να προστατεύσουν την κατοικία τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs