Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Στις κάλπες η Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου -Παγκόσμια ανησυχία


Άρχισε σήμερα και επίσημα η προεκλογική περίοδος στην Καταλονία για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου. ...




Από την προεκλογική καμπάνια θα απουσιάζουν τα ηγετικά στελέχη του κινήματος των αυτονομιστών, καθώς ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν έχει καταφύγει στο Βέλγιο για να αποφύγει τη σύλληψη και ο ηγέτης του κόμματος ERC Οριόλ Χουνκέρας (στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην δεύτερη θέση) βρίσκεται προφυλακισμένος, μαζί με άλλους αυτονομιστές ηγέτες. Χθες ωστόσο, η Δικαιοσύνη άφησε ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, όπως απαγόρευση εξόδου από την χώρα, άλλα έξι στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος.

Με αυτά τα δεδομένα τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων θα θέσουν ζήτημα για την «ποιότητα της Δημοκρατίας στην Ισπανία», ενώ ο Πουτζδεμόν θα εμφανιστεί ως ο «νόμιμος πρόεδρος της Καταλονίας». Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των αυτονομιστών την 1η Οκτωβρίου, (το οποίο σημαδεύτηκε από την αστυνομική βία) οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου αναγνωρίζονται από την διεθνή κοινότητα, η οποία αναμένει αποκλιμάκωση της έντασης.

Πάντως, την κρίσιμη αυτή ώρα οι επικεφαλής των κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτησία εμφανίζονται και διασπασμένοι, καθώς τις τελευταίες ώρες εκτοξεύονται αλληλοκατηγορίες για την πολιτική γραμμή που ακολουθούν.


Ρόλο - κλειδί οι Podemos

Η δημοσκόπηση της CIS που δημοσιεύθηκε χθες στον ισπανικό Τύπο δείχνει ότι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας (ERC, JuntsxCat, CUP) δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς εκτιμάται ότι θα κερδίσουν 67 έδρες, ενώ για την πλειοψηφία χρειάζονται 68 από τις 135 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή όμως, ούτε και τα κόμματα που είναι ενάντια στην απόσχιση της Καταλονίας συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία καθώς ρόλο – κλειδί θα παίξει η στάση που θα παίξει το συγγενικό κόμμα του αριστερού Πάμπλο Ιγκλέσιας Podemos, Cat en Comu, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει 9 έδρες. Αν το κόμμα που πρόσκειται στον Ιγκλέσιας συμφωνήσει να στηρίξει τον συνασπισμό κομμάτων που τάσσεται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, τότε οι αυτονομιστές θα υποστούν συντριπτική ήττα.


Σε κάθε περίπτωση, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας προ ημερών είχε επιτεθεί στους αυτονομιστές, κατηγορώντας τους ότι «υποσχέθηκαν κάτι που γνώριζαν ότι ήταν ψέματα». Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρη η στάση που θα τηρήσει το συγγενικό κόμμα του Podemos μετά τις εκλογές.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι που εκπροσωπείται στην Καταλονία, ουσιαστικά έχει «πεθάνει», καθώς στην έρευνα καταλαμβάνει την τελευταία θέση με μόλις 7 έδρες, αρκετά αποδυναμωμένο και από τις εκλογές του 2015. Την πρώτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos με 31-32 έδρες και ποσοστό 22,5%. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, το κεντροδεξιό κόμμα αναμένεται να καταλάβει ρόλο – κλειδί όχι μόνο στην Καταλονία, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή στην Ισπανία, με τον Μαριάνο Ραχόι να βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση.


Η επόμενη μέρα

Μετά την εφαρμογή του Άρθρου 155 στην Καταλονία ο έλεγχος της περιφέρειας πέρασε στη Μαδρίτη. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει το μέλλον της Καταλονίας, ωστόσο η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η ανάκτηση της αυτονομίας της Καταλονίας δεν θα γίνει την επόμενη μέρα, ακόμη και αν ηττηθεί ο συνασπισμός των κομμάτων που στηρίζουν την απόσχιση.

Το πιθανότερο είναι πως σε περίπτωση που οι αυτονομιστές δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε σε πρώτη φάση θα υποχωρήσουν από το αίτημα τους για ανεξαρτησία της περιοχής, κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί και ο αυτονομιστής ηγέτης Αρτούρ Μας. Ωστόσο, το πρόβλημα θα παραμείνει, καθώς με την πρώτη ευκαιρία το ζήτημα θα επανέλθει.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι επιθυμεί αρχικά να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και το κλίμα στην περιοχή για να αποκατασταθεί η οικονομική βλάβη που έχει υποστεί στο σύνολο της η Ισπανία, λόγω της κρίσης στην Καταλονία. Ο Μαριάνο Ραχόι και ο ηγέτης των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ισπανικό Τύπο, επεξεργάζονται ήδη νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν εν μέρει την «τάξη» στην Καταλονία. Το μόνο βέβαιο είναι πως η επόμενη μέρα στην Καταλονία θα κυριαρχείται από αβεβαιότητα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Ισπανία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs