Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί αυτός ο τρισεκατομμυριούχος ξυπνά κάθε μέρα στις 3.30 τα χαράματα;


Ο Ρικ Ρίντερ σκέφτεται πως ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου, οπότε ξυπνάει στις 3.30 κάθε εργάσιμη ημέρα και πιάνει αμέσως δουλειά. ...




Ο Ρίντερ είναι υπεύθυνος για 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ως επικεφαλής των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην BlackRock. Κι ενώ η ώρα που ξυπνά ο Ρίντερ είναι μόνο ένα παράδειγμα της δέσμευσης που απαιτείται να έχει ένας επικεφαλής επενδύσεων στον μεγαλύτερο διαχειριστή χρημάτων στον κόσμο, όλη η καθημερινότητά του είναι γεμάτη με αριθμούς και αναλυτικά στοιχεία.

Το πρώτο πράγμα που κάνει ο Ρίντερ μόλις ξυπνήσει είναι να ελέγξει το τερματικό του Bloomberg για να δει τι συμβαίνει στις παγκόσμιες αγορές. Στη συνέχεια, μπαίνει στο Twitter και σκανάρει τους τελευταίους τίτλους. Αμέσως μετά ελέγχει τα e-mail του για να δει τι έχασε την ώρα που κοιμόταν. Ταυτόχρονα ασχολείται με μεγάλο όγκο συναλλαγών, επειδή ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει ξυπνήσει και οι αγορές κινούνται.

«Τείνω να ασχολούμαι με μεγάλο όγκο συναλλαγών μεταξύ 3.30 και 6.30 επειδή οι αγορές αντιδρούν συνήθως υπερβολικά εκείνες τις ώρες» δήλωσε ο Ρίντερ. «Κάθε μέρα επικρατεί πραγματικά τρέλα. Δεν περνά λεπτό που να μην ρίξω μια ματιά στις αγορές».


Ένα αλλόκοτο πρόγραμμα και μια αξιοσημείωτη εργασιακή ηθική

Αυτές οι τρεις πρώτες ώρες είναι απλώς προθέρμανση για το καθημερινό πρόγραμμα του Ρίντερ.

Κάθε Δευτέρα πραγματοποιεί μια εβδομαδιαία κλήση με την ομάδα που εδρεύει στην Ασία στις 6.30 το πρωί. Μετά από αυτό, ακολουθεί μια κλήση «καθημερινών εκδηλώσεων» στις 6.55, στην οποία συμμετέχουν όλοι στις ομάδες του σε όλο τον κόσμο. Και στις 11, ο Ρίντερ συγκαλεί ένα meeting για να συζητήσουν για μακροοικονομικά θέματα.


Στις 7.15 κάθε Τρίτη κάνει meeting με την ομάδα στρατηγικών επενδύσεων της εταιρείας όπου αυτός και οι συνάδελφοί του καλύπτουν προσεκτικά κάθε κατηγορία ενεργητικού που διαχειρίζεται η BlackRock. Και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της καθημερινότητάς του. Το αλλόκοτο πρόγραμμα του Ρίντερ συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο όλη την εβδομάδα, ξεκινώντας από ευρείες συζητήσεις για την στρατηγική. Μια γρήγορη ματιά στην ατζέντα του είναι αρκετή για να σας κάνει να παγώσετε από το χρωματικό κωδικοποιημένο συνονθύλευμα ατελείωτων συναντήσεων, η μία μετά την άλλη.

Όλα αυτά όμως δεν συγκρίνονται με την επίπονη προετοιμασία για το μηνιαίο meeting του Ρίντερ, όπου συζητά το καθεστώς των παγκόσμιων επενδύσεων.

Ένα σαββατοκύριακο το μήνα, τόσο Σάββατο όσο και Κυριακή, ο Ρίντερ ξυπνά στις 4 το πρωί και εργάζεται μέχρι τις 6. Μελετά γραφήματα καθώς θεωρεί πως αν δεν το κάνει αυτό, θα είναι απροετοίμαστος για το μεγάλο μηνιαίο meeting. Λαμβάνοντας υπόψιν πόσο σκληρά εργάζεται αυτά τα Σαββατοκύριακα, θα πίστευε κανείς πως ο Ρίντερ παίρνει ρεπό για τα υπόλοιπα ΣΚ του μήνα. Αυτό όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο Ρίτνερ υπολογίζει ότι ξοδεύει περίπου 10-12 ώρες κάθε Σαββατοκύριακο.

Αλλά μπορεί να υποθέτει κανείς πως οι διακοπές είναι μια στιγμή χαλάρωσης. Κι αυτό ακόμη εξαρτάται από τον ορισμό της χαλάρωσης.

«Όταν είμαι διακοπές, διαβάζω αναφορές και επιχειρηματικά βιβλία όλη την ώρα. Η γυναίκα μου λέει ότι δουλεύω, αλλά εγώ δεν το δέχομαι. Μου αρέσει να το κάνω αυτό».

Και η ακούραστη εργασιακή ηθική του Ρίντερ δε σταματά απλώς στο οικονομικό πεδίο. Συμμετέχει σε διάφορες φιλανθρωπικές προσπάθειες, προεδρεύοντας του συμβουλίου για 13 σχολεία στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και ένα δημοτικό σχολείο στην Ατλάντα. Ο Ρίντερ είανι επίσης διαχειριστής του Ολυμπιακού Ιδρύματος των ΗΠΑ και συμμετέχει στο συμβούλιο του Νοσοκομείου Ειδικής Χειρουργικής.



Πώς ξεκίνησε την καριέρα του;

Ο Ρίντερ απολαμβάνει μια 30ετή καριέρα από τότε που πήρε το MBA του από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας το 1987, μετά από το οποίο ξεκίνησε να εργάζεται στην Lehman Brothers. Μέσα σε δύο χρόνια από την ένταξή του στην Lehman, ο Ρίντερ είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, δημιουργώντας από την αρχή το σύστημα κινδύνου για την επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρικών ομολόγων.

Έφτασε ως επικεφαλής του γραφείου εταιρικών ομολόγων της Lehman και πέρασε μέσα από δύσκολες οικονομικές περιόδους. Η τελευταία θέση του στην εταιρεία πριν την κατάρρευσή της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ήταν επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής ομάδας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs